Prof Bašić za DD BiH : Saopštenje PIK-a poništava zaključke “svesrpskog sabora”

Završena je dvodnevna sjednica Vijeća za implementaciju mira koja koordinira i nadzire rad Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon izdatog komunikea izuzetno se oštro identifikuje i osuđuje napad vladajuće koalicije u RS-u na Opći okvirni mirovni sporazum iz Daytona.
Posebno je jasno naglašeno da entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države i oni postoje isključivo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovoine i nemaju nikakav vlastiti suverentit. O ovim i drugim zaključcima sa sjednice PIK-a i deklaracija donesenoj na „svesrpskom saboru“ ali i drugim poliitčkim aktuelnostima razgovarali smo sa profesorom Hazimom Bašićem, članom predsjedništva Kruga 99.

Prof Bašić za DD BiH : Saopštenje PIK-a poništava zaključke "svesrpskog sabora"

„Današnje saopštenje je očekivano jer njim PIK jasno stoji na pozicijama Dejtonskog mirovnog sporazuma i očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH, što je danas posebvno važno naglasiti . Današnje saopštenje Vijeća za implementaciju mira poništava zajljučke sa nedavno održanog „svesrpskog sabora“ i jasno poziva sve političke faktore u našoj zemlji da se vrate svojim obavezama, da se vrate na evropski put, pokazujući im kako treba dalje da djeluju,poput rada na daljnjem popunjavanju Ustavnog suda BiH. Podsjetili su i da je državna imovina imovina države, a da se pitanje njenog raspolaganja treba definirati u institucijama države„, akcentira ključne elemente današnjeg komunikea nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira profesor Bašić, posebno naglašavajući vrlo drsko uplitanje u poslove naše zemlje od strane predsejdnika druge države koji dovodi u pitanje vlasništvo imovine naše zemlje.


Pogledajte cijeli razgovor koji je u današnjem izdanju „Dobar dan BiH“ sa profesorom Bašićem vodila naša Amira Jablan.

Komentariši