OGREŠEVIĆ ZA HAYAT: I MILOŠEVIĆA SU NAZIVALI MIROTVORCEM, TU POLITIKU PROMOVIRA I VUČIĆ

Hayat

24/04/2024

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji su uputili pismo državama članicama UN-a a u vezi prijedloga rezolucije o Srebrenici

U pismu pozivaju sve ambasadore akreditovane pri UN-a da glasaju za ovu rezoluciju kako bi na taj način doprinijeli unapređenju ljudskih prava, pravdi te slabljenju uticaja etnonacionalista na mlađe geenracije.

O najavljenoj rezoluciji a i o reakcijama na nju za Hayat je govorio predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH, Nermin Ogrešević.

  • Nije ništa novo da se negira genocid i da se slave ratni zločini. Te rušilačke snage u ovom dijelu Evrope ne mijenjanju pristup i promoviraju iste vrijednosti. Takva je vlast u Srbiji te predsjednik Vučić stoji iza toga. To je poruka nama da te politike nisu odustale te da su spremne da to izvrše ponovo – kaže Ogrešević.

Prijedlog rezolucije ne osuđuje čitav srpski narod. Međutim, srpski političari iz bh. entiteta RS i Srbije tvrde suprotno.

  • Rezolucija će biti usvojena. Oni koji komentarišu rezoluciju u negativnom smislu, svoje slušaoce pogrešno informišu jer rezolucija samo osuđuje genocid. Komuniciraju sa javnošću kao da se govori o srpskom narodu te na taj način se konfrontiraju sa civiliziranim svijetom – govori Ogrešević.

Ogrešević se prisjetio kako se manipulacija koristila i u ratnom periodu.

  • Manipulacija se koristila i u ratu te zarad ostanka na vlasti i svojih političkih ciljeva manipulišu sa vlastitim građanima. Ali nanose i štetu svima nama. Sada se bildaju mišići oko rezolucije. I ranije su govorili da je to taj trenutak. Međutim, ne treba to neozbiljno shvatati. Povlače neustavne poteze godinama. Tužilaštvo BiH svojom tromošću na neki način štiti te politike – ističe Ogrešević.

Vučić nikada glasnije nije govorio o Srebrenici. Svim silama lobira da ne dođe do usvajanja rezolucije. Na tom putu oformio je tim koji će lobirati protiv usvajanja rezolicije.

  • Vučić je dosljedan svojim politikama iz devedesetih. Imamo tu i događanja oko prijema Kosova u Vijeće Evrope. Srbija je bila posmatrana od Evrope kao najvećom državom u regiji te je koristila beneficije toga. Zbog toga igra na tu kartu dizanja i spuštanaj tenzija. I Miloševića su zvali mirotvorcem pa smo smo onda mi osjetili to ‘mirotvorstvo’ – navodi Ogrešević

Veoma važan segment očuvanja naše države je jedinstvo svih onih koji BiH smatraju svojom zemljom. Na tom putu treba ostaviti sujete i lične interese po strani te raditi na tome da se okupimo jedne ideje zvane BiH.

  • Trebamo imati usaglašene politike da definišemo ključne zajedničke sadržioce da na njima radimo. Naš stav da Dodik ne treba biti u državnoj vlasti je bio tačan. Oni koji su nam trebali biti partneri su mene lično prevarili a na tome ne možemo graditi zajedništvo. Ne možemo imati jedinstvo ako nema povjerenja među nama – zaključuje Ogrešević.

(H.N.)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši