DIREKTOR IFIMES-A ZIJAD BEĆIROVIĆ TVRDI: SAMO U LJUBLJANI SE NALAZI OKO TRI MILIJARDE NOVCA VEZANOG ZA DODIKA, ZA NJEGA POSTOJE SAMO DVA PUTA

Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović tvrdi: Samo u Ljubljani se nalazi oko tri milijarde novca vezanog za Dodika, za njega postoje samo dva puta

“Postoje samo dva puta za Dodika”, poručuje Zijad Bećirović, koji je za N1 analizirao posljednje problematične istupe predsjednika SNSD-a i RS.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, govorio je za N1 o skorašnjem mogućem usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Cijeli proces prati i intenzivno lobiranje vrha entiteta RS i Srbije protiv ovog čina, no, poseban problem je, kaže Bećirović, činjenica da je predsjednik RS, Milorad Dodik, izjave o “razlazu sa Bošnjacima” davao i bez rezolucije o Srebrenici.

“Zato se sada postavlja pitanje o karakteru njegove vlasti. Opljačkan je i entitet RS, i država BiH, gdje se nalazi javni novac? Upravo ovdje gdje sam ja, dakle samo u Ljubljani nalazi se oko tri milijarde maraka novca koji je vezan za Dodika i njegovu oligarhiju – prema nekim istragama i istraživanjima. Prema Bidenovim instrukcijama, moguće je proširiti sankcije. Nadam se da će oni koji su pružili utočišta toj oligarhiji, slovenački državljani, biti podvrgnuti sankcijama. Ljubljana je samo jedan od takvih centara”, tvrdi Bećirović.

Bećirović dodaje kako je Dodikova nervoza dovoljan dokaza da podrške za secesiju izvana – nema.

“On ima dva načina da se izvuče iz ove situacije. Da pobjegne iz države. Kao što je sada otišao u Rusiju, i da se više ne vrati. Drugi je da bude procesuiran – trećeg puta nema. On spašavajući sebe želi sve građane Bosne i Hercegovine, a najviše srpski narod, uvući u neizvjesnost”, rekao je.

Dodaje kako je Dodik danas kod svog “operativnog šefa Nikolaja Petruševa, te da su sve izjave poput onoga da je EUFOR u BiH prisutan za slučajeve razdvajanja, zapravo njegov izraz dokazivanja.

Stava je da je Dodik nanio “najmanje dvije štete srpskom narodu”.

“Prva je Zajednica srpskih opština (ZSO). Vlasti u Prištini bi ga apsolutno implementirale, ali se pokazalo zbog Dodikove retorike da ne žele da na Kosovu imaju jednog Dodika. Time je najveću štetu nanio srpskoj zajednici na Kosovu. Drugo, da je Dodik radio na izgradnji zdravog društva, nikome ne bi palo na pamet da donosi rezoluciju o Srebrenici”, priča Bećirović.

Svaki potez se vraća kao bumerang – poručio je Bećirović na kraju razgovora za N1, naglašavajući da trenutno svjedočimo samo uvodu svega onoga što je međunarodna zajednica spremna napraviti kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

(Kliker.info-N1)

Komentariši