MORALI SMO SPAŠAVATI DRŽAVU: LAZOVIĆ, KLIKO I AVDIĆ ZA HAYAT O REFERENDUMU ZA NEZAVISNOST BIH

Admir Jamaković

03/03/2024

Predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990 Miro Lazović, historičar Amir Kliko i novinar Senad Avdić prisjetili su se marta 1992. godine u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV-a.

Lazović je kazao da mu je bilo čast učestvovati u tome.

  • Bili smo u poziciji da spašavamo državu u vrijeme kada je bila izložena velikodržavnim konceptima i logično je bilo da upitamo građane kakvu državu žele. To je bio referendum građana, a ne naroda. Burna su to vremena bila, narastajući nacionalizam, pogotovo velikosrpski prijetio je da pokrije BiH. Današnja država BiH nije država iz referendumskog pitanja. Sačuvan je samo okvir, enitetske i etničke politike nas 30 godina drže u etničkim kavezima – rekao je Lazović.

Kliko je govorio o historiji BiH. Naveo je da je 1920. godine BiH praktično podijeljena, a da se druga podjela BiH dogodila 1939. između dvije banovine, srpske i hrvatske.

  • BiH je u Drugi svjetski rat ušla podijeljena između dvije banovine. Odluke ZAVNOBIH-a bile su spasonosne za BiH, tada je rečeno da BiH neće biti podijeljena. Referendumsko pitanje bilo je pitanje za građane da li su za onakvu BiH kakva je bila utvrđena u ZAVNOBIH-u, jedini dodatak je bio nezavisna država, što je opravdano – kazao je Kliko

Senad Avdić se prisjetio medijske slike uoči referenduma. Naveo je da je ona bila rezervirana prema toj ideji.

  • Bilo je lutanja, dezorijentiranosti. Važan detalj bilo je ponašanje HDZ-a prije referenduma. Na čelu te stranke, na pučistički način, stigla je struja iz Hercegovine, na čelu s Matom Bobanom. Boban je to želi razvodniti. Sve se odvijalo u zatvorenim stranačkim krugovima. Riječ je o jednom potpuno organiziranom projektu. Referendum je u većem dijelu BiH proveden u ilegali i na okupiranoj teritoriji – kazao je Avdić.

Lazović je rekao da se tada čovjek morao odlučiti.

  • Majka mi je govorila, Bosna je naša država, nije Srbija. Bosna mi je bila iznad svega – rekao je Lazović.

Kliko je kazao da je JNA izvršila raspored svojih snaga, nagomilala naoružanje i iskoristila agresiju na Hrvatsku.

  • Često se pitamo zašto se JNA povukla bez otpora, pa zato što je završila pripreme za okupaciju – kazao je Kliko.

Pogledajte video OVDJE.

(A. J.)

Komentariši