MONODRAMA ‘SVE JE DO NAS’: AUTORSKI PROJEKAT EMIRA HADŽIHAFIZBEGOVIĆA

Hayat

26/02/2024

Emir Hadžihafizbegović ima autorski projekat ‘Sve je do nas’ koji progovara o brojnim problemima naše stvarnosti te stanju duha izloženog konstantnoj manipulaciji.

Nedim Hadžić je profesor matematike koji je ostao bez posla zato što je govorio istinu i imao petlju da argumentima detektira našu devijantnu stvarnost s nikad manje uljuđenosti i empatije… Ovako se zapliće zahtjevan teatarski zadatak Emira Hadžihafizbegovića s namjerom da u formi monodrame progovori o preovlađujućem mentalnom narativu pohlepe, licemjerstva, pogubnih političkih igara, zapostavljenih vrijednosti prijateljstva, tradicije, vjere, kulture. Sve je do nas, kaže monodrama koja je svojevrsni poziv na promjene i veliko pospremanje, najprije u krugu vlastitog praga i avlije.

  • Zaista je do nas. Mi smo gospodari svojih misli, mi smo gospodari svog tijela, svojih odluka i svojih razmišljanja. Ne postoji bolji narod na svijetu od Bosanaca i Hercegovaca svih konfesija, a da manje radi na sebi-kaže Hadžihafizbegović.

Ko smo i zašto nam je od ljudskosti važnije imati nego biti, zbog čega smo sve dalje od drugih i samih sebe, prepušteni gluharenju u kladionicama, alkoholizmu, pošastima poput droge, prostitucije. Komad u sebi sadrži edukativne i otrežnjujuće poruke. Raditi na sebi znači pokušati biti bolji čovjek.

  • On jednostavno ne pristaje na tu vrstu ambijenta koji se nameće. On traži svoj put. On je – hajde da kažem, bit će smiješno – neki postmoderni sufija-dodaje Hadžihafizbegović.

Za Emirovo gostovanje, vlada ogroman interes u Stuttgartu koje je na programu 9. marta s početkom u 21 sat.

Komentariši