Putin sa Raisijem: O Moskvi kao posredniku u ratu u Gazi

Putin se sastao s Raisijem u sklopu brze bliskoistočne turneje, nakon ranije posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tokom sastanka sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem na marginama summita čelnika Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Samarkandu 15. septembra 2022. [AFP]

08 Dec 2023

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi osudio je izraelski napad na Gazu tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Ruski je predsjednik ugostio Raisija nakon Putinove “brze runde” bliskoistočne turnere koja je uključivala posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji u nastojanjima da podigne profil Moskvi kao moćnom posredniku u regiji.

Putin je rat Izraela i Hamasa u Gazi opisao kao neuspjeh američke diplomatije i sugerirao da bi Moskva mogla biti posrednik u desetljećima dugom izraelsko-palestinskom sukobu.

Pozdravljajući Raisija u Kremlju, Putin je rekao da je važno razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, posebno na palestinskim teritorijima.

Raisi je odgovorio: “Ono što se događa u Palestini i Gazi je, naravno, genocid i zločin protiv čovječnosti.”

“To nije samo regionalno pitanje, to je pitanje cijelog čovječanstva”, rekao je Putinu, dodajući da je “potrebno pronaći brzo rješenje”.

Iran podržava palestinsku grupu Hamas koja upravlja Pojasom Gaze. Rusija ima odnose sa svim ključnim igračima na Bliskom istoku, uključujući Hamas i Izrael.

Sukob u Gazi pogodovao Rusiji

Neki analitičari kažu da je sukob u Gazi pogodovao Rusiji jer je odvratio pozornost svijeta od rata u Ukrajini i omogućio Moskvi da se pridruži drugim zemljama u znak solidarnosti s Palestincima.

U srijedu je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio rijetku jednodnevnu turneju po Bliskom istoku tokom koje je posjetio Saudijsku Arabiju nakon kratkog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate.

Putinovo putovanje u regiju njegovo je prvo od jula 2022, kada se sastao s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem u Iranu.

Ruski je čelnik nekoliko puta putovao u inozemstvo nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) u martu izdao nalog za njegovo hapšenje, optužujući ga za deportaciju ukrajinske djece.

Poput Sjeverne Koreje, čiji je vođa Kim Jong Un održao summit s Putinom na dalekom istoku Rusije u septembru, Iran je otvoreni neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država i ima kapacitet opskrbiti Moskvu vojnom opremom za njen rat u Ukrajini, gdje ruska vojska koristi iranske dronove.

SAD je izrazio snažnu zabrinutost zbog rastuće vojne saradnje između Moskve i Teherana i upozorio da se Iran možda sprema isporučiti Rusiji napredne balističke projektile za korištenje u ratu u Ukrajini.

Kremlj je prošlog mjeseca potvrdio da Rusija i Iran razvijaju odnose, “uključujući i područje vojno-tehničke saradnje”.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Komentariši