Izraelska “hasbara” propaganda

Izraelska “hasbara” propaganda

June 16, 2023

PISjournal – U aprilu ove godine izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je pokrenulo program obuke srednjoškolaca s ciljem unapređivanja imidža zemlje na internetu.hasbara

Međutim, kako globalna svijest o izraelskim kršenjima ljudskih prava raste, Vlada pretvara tinejdžere u vlastitu ličnu vojsku trolova kako bi se borila protiv napora Pokreta za bojkot, oduzimanje i sankcije (BDS) kojeg vode Palestinci na društvenim medijima.

Predstavljen kao akademska inicijativa koja priprema studente za oblast javne diplomatije, ovaj program kojeg finansira Ministarstvo vanjskih poslova (MIP) trajat će dvije godine, a s radom će zvanično početi u septembru. U prvoj godini će ciljati na učenike 10. razreda, a zatim na učenike 11. i 12. razreda u drugoj godini.

Prema Ministarstvu vanjskih poslova, ova “radna grupa tinejdžera” će biti odgovorna za odnose s javnošću i propagandu radikalnih elemenata, borit će se protiv “ekstremnih” ideologija koje rade protiv države Izrael i antisemitizma općenito.

Kada je riječ o uloženom novcu ili zašto su baš tinejdžeri odabrani za ovaj program, Ministarstvo nije objasnilo. 

Lara Friedman, predsjednica Fondacije za mir na Bliskom istoku (FMEP), rekla je da je program samo još jedan uzaludan pokušaj Izraela i njegovog lobija da se bore sa kritikama svjetske javnosti.

“Ovo je u skladu s dugogodišnjim govorom velikog dijela američkog proizraelskog vodstva i izraelske vlade koji kaže: ‘Ne brinite o tome šta radimo. Brinite se kako ćete ga prodati’,” rekla je Friedman.

Umjesto da gleda šta se dešava unutar države, Izrael pokušava promijeniti perspektivu izvana.

Umjesto da promijene svoj odnos prema Palestincima, Izrael čini suprotno. Naime, mijenjaju temu tako što navode pozitivne stvari o Izraelu ili oduzimaju legitimitet kritičarima.

David Miller, britanski sociolog i stručnjak za propagandu, objasnio je da Izrael uzima ovaj pristup jer je njegova reputacija širom svijeta uzdrmana.

“Izrael je na tački velike slabosti. Oni to sami vide, naime, ministri i bivši čelnici Shin Beta (izraelske sigurnosne agencije) nisu sigurni da li Izrael može izdržati. I zapali su u očaj jer shvaćaju da je svijet protiv njih,” izjavio je Miller.

Novi program MVP-a dio je dugog niza hasbara inicijativa koje vlada pokreće. Hasbara, što na hebrejskom znači “objašnjenje”, je politika izraelske vlade koja ima za cilj da opravda postupke države u svijetu. Jedna od očiglednih karakteristika hasbare je korištenje antisemitizma kao glavnog oružja kako bi se ugasili izraelski kritičari i zaobišla odgovornost.

Godine 1974. osnovano je Ministarstvo za hasbaru, sa Šimonom Perezom (koji je kasnije postao premijer i predsjednik Izraela) na čelu. Ministarstvo je raspušteno 1975. godine, ali hasbara ostaje ključni dio vladine politike. Danas je Ministarstvo vanjskih poslova odgovorno za koordinaciju napora hasbare.

I javni i privatni sektor su duboko uključeni u praksu. Osim MVP-a, Odjel za glasnogovornike izraelske vojske, Jevrejska agencija za Izrael i privatno finansirane organizacije koje djeluju u inostranstvu kao što su StandWithUs i Christians United for Israel imaju zadatak da šire proizraelsku propagandu.

Nedavno je Ministarstvo vanjskih poslova oživjelo svoj projekat hasbara, sada pod nazivom Glasovi Izraela, koji ima za cilj borbu protiv BDS-a sa četverogodišnjim budžetom od 100 miliona šekela (otprilike 27 miliona dolara). Ova sredstva bi se mogla udvostručiti kroz odgovarajuće privatne donacije.

Usmjeravanje na sektor obrazovanja bio je značajan dio strategije. Kroz organizacije kao što je Hasbara Fellowships, studenti posjećuju Izrael i uče kako širiti izraelsku propagandu na svojim fakultetskim kampusima. Osim toga, StandWithUs koristi taktiku zakona kako bi ugušio palestinski solidarnostni aktivizam na univerzitetima u SAD-u. Svake godine, Jevrejska agencija šalje hiljade izraelskih “Schilchima” ili izaslanika u škole, univerzitete i druge omladinske institucije širom svijeta kako bi promovirali Izrael.

Miller je objasnio kako hasbarini napori u inostranstvu nisu usmjereni samo na tinejdžere i studente, već i na djecu. “Postoji veliki napor u Ujedinjenom Kraljevstvu da se indoktriniraju djeca od samo četiri godine “, rekao je Miller. Ovaj novi program nije prvi put da je izraelska vlada pokušala regrutovati tinejdžere za svoju hasbara propagandu.

Izraelsko ministarstvo obrazovanja je 2015. godine naložilo svim srednjoškolcima da prođu hasbara kurs prije nego što otputuju u inostranstvo na školske izlete. Grupe za ljudska prava osudile su klasu zbog zagovaranja rasističkih ideja o Palestincima i Arapima.

Godine 2007. ORT (sektor nauke i tehnologije) izraelski srednjoškolci, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, kreirali su web-stranicu za edukaciju svojih vršnjaka u drugim zemljama o Izraelu. U sklopu inicijative, zaposleni u MVP-u su redovno obučavali studente o hasbara metodama.

Uprkos decenijama koje je Izrael potrošio promovišući svoju propagandu širom svijeta, hasbara je bila relativno neefikasna. Kao što je napisao izraelski novinar Anshel Pfeffer, hasbara nije produktivno rješenje za temeljni problem Izraela (tj. brutalno okupiranje cijele nacije). Nikakva diplomatska obmana neće sakriti ove činjenice.

“Osnovni stav zapadnih medija nije postao više opraštajući ili prijateljski nastrojen prema Izraelu – ako ništa drugo, istina je upravo suprotno”, napisao je Pfeffer u izraelskom listu Haaretz. “A čak i da se budžeti desetostruko povećaju i da se osnuje univerzitet za obrazovanje bataljona hasbara ratnika, to nikada neće uspjeti.”

Friedman iz FMEP-a je naglasila da su pokušaji Izraela da promijeni narativ bili neuspješni. BDS nije eliminisan. Umjesto toga, akcije podrške pokretu porasle su širom svijeta. Nazivanje Izraela državom aparthejda postalo je mainstream jer su ga međunarodne organizacije proglasile takvim. I javno mnijenje u korist Izraela u SAD je oslabilo.

Ipak, čini se da je Izrael nepokolebljiv oko upumpavanja miliona u propagandu umjesto da preokrene svoju politiku. I tako, suočeni sa sve većim kritikama, odluka Izraela da stvori radnu grupu mladih koja se suprotstavlja BDS-u izgleda kao slab, posljednji pokušaj da spase svoj svjetski ugled,kojeg sve manje ima,mada je i do sada to bio vještački ugled,potpomognut novcem i lažima.

Ekskluzivno PISjournal

Komentariši