Esad Bajtal upozorava: Stranci moraju udariti BATINU, šamar Dodiku! Ponavljaju se devedesete!

Bajtal: “Stvari stoje vrlo loše! Imamo krimi-etno bande koje se domaćoj i svjetskoj javnosti predstavljaju kao političke partije! Taj fenomen na sceni vodi upravo ovome što sad imamo! Kriminalizirana politika i politizirani kriminal!”Salihović: “Čini li se da NATO neće nas ili mi nećemo u NATO?” Bajtal: “Nešto se događa! Sve su opcije otvorene! NATO je također upao u poliitčku zamku, dok nije u stanju da se kao moć okrene prema pravdi! Mora se znati šta se može, šta ne može!”

07. 12. 2023.  Face TV

ESAD BAJTAL: Ni tri posto obećanja nisu ispunili, a opet mole za glas |  InfoRadar

Esad Bajtal, akademik, bosanskohercegovački filozof i sociolog, u „Bosanskom vjestniku“ nikad izravniji, oštriji i realniji: ““Stvari stoje vrlo loše! Moramo tragati za istinom i pokazivati zašto je nešto loše! Onaj ko radi protiv svog naroda, mjesto mu je na Sudu!” 

Salihović: “Kako vidite čitavu dramu koju Dodik vješto režira pred institucijama BiH? Nobilo kazao da je Dodik patriota, da se bori za suverenitet BiH. Kakva je ovo predstava?”

Bajtal: “Ovo je ulična predstava! Teško je naći racionalan jezik! Ovo što se događa nije novo! Toj politici svjedočimo dvadeset godina! Svjedočimo pokušajima rušenja države! Dodikov jezik liči na sve osim na politički jezik! Dodik duboko povrijeđen i ponižen! Predstava mu nema nikakvog smisla!”

Salihović: “Zbog čega se svi fokusiraju na predstavu, a ne vide pravnu bitku države protiv pojedinca?”

Bajtal: “Zamjena teza! Manipulacija! Činjenica je da se pokušava sve učiniti da se jedan proces obezvrijedi! Imate priču jednog advokata koji tvrdi da svako ima pravo na pošteno suđenje! Na osnovu čeka se tvrdi da suđenje neće biti pošteno, na osnovu čega se tvrdi da će izmješteno suđenje biti pošteno?! Ovdje se bije bitka protiv poštenog suđenja, za pristrasno suđenje na vlastitom suđenju!”

Salihović: “Vjerujete li da će institucije BiH imati dovoljno snage? Vjerujete li da će sud imati želje da presudi Dodika i na takav način pošalje poruku rušiteljima države: ‘Ako to budete radili, završit ćete kao Dodik?’”

Bajtal: “Presuda se mora donositi na osnovu činjenica, ne na osnovu funkcija! Imamo svjetska iskustva; vidjeli smo kako su prolazili svi oni koji su pokušali potkopati pravo i pravdu! Posao je završen bez ikakve gužve, sve je završeno kako treba! Krajnje je vrijeme da se počne suditi na osnovu činjenica i da svako dobije ono što je zaslužio! Pravda treba da govori u ovoj zemlji!” 

Salihović: “Je li upravo to pravo ono što nedostaje BiH da bi bila prosperitetna?”

Bajtal: “To i jest problem naše države, što nije pravna! Neprovedeni zakoni nisu zakoni! Zakoni na papiru nisu zakoni! Ne može se desiti da neki borac za metar drva dobije dvije godine zatvora, a oni koji su opustošili ovu zemlji i spustili je na dno civilizacije uspiju i nađu način da se sve završi sa pričom o nedostatku dokaza ili da se dokazi izgube sa prelaska sa jednog na drugi sud! To se hoće u ovom slučaju!”

Salihović: “Vidite li svjetlo na kraju tunela? Je li ovo najgore stanje od rata pa naovamo?” 

Bajtal: “Stvari stoje vrlo loše! Imamo krimi-etno bande koje se domaćoj i svjetskoj javnosti predstavljaju kao političke partije! Taj fenomen na sceni vodi upravo ovome što sad imamo! Kriminalizirana politika i politizirani kriminal!”

Salihović: “Vidite li bolju budućnost ako otvorimo pregovore sa EU?”

Bajtal: “Postoje politike koje će sve učiniti da se ništa ne ispuni od tih uslova! Verbalno će uvijek da se slažu, s druge strane znaju da njima u Evropi nije mjesto! Čekalo bi ih polaganje računa za ono što su loše radili i ono što su obećali, a nisu uradili! Pojedinci će uraditi i rade da ne uđemo u EU! Historija ima vremena, mi ljudi nemamo! Historijsko i geološko vrijeme se radikalno razlikuju! Pravda će doći kad-tad! Mora! Ona ima mjesto u svom životu! Neke generacije su doživjele ono za šta se neko borio! Naša borba ima budućnost za našu djecu! Moramo tragati za istinom i pokazivati zašto je nešto loše!”

Salihović: “Za koga se bore političari?”

Bajtal: “Za sebe! Nije problem što se bore, problem su načini borbe! Ona je neljudska, necivilizacijska! Kao takva traži da bude podvrgnuta Sudu i pravdi! Malo-malo čujete ‘moj narod’. Nije narod ničije vlasništvo! Koja je to historija?! Narod je samo svoj i ne pripada nikome više! Onaj ko to ne zna bolje nek se ne bavi politikom! Onaj ko radi protiv svog naroda, mjesto mu je na Sudu!” 

Salihović: “Mora li međunarodna zajednica biti odlučnija? Moraju li zauzeti jači, odgovorniji stav i da ovu zemlju povuku naprijed?”

Bajtal: “Oni su donošenjem ovakvog Dejtona preuzeli na sebe odgovornost njegovog provođenja i funkcionisanja društva! Moraju, ne da trebaju, nego moraju! Oni su ovo nametnuli! Moraju ili dovršiti ili da priznaju svoje greške, pa da krenu ponovo! Trideset godina im praksa pokazuje da to što čine nije dobro i ne vodi ničemu! Međunarodna zajendica krivac za ovo stanje! Kako su imali snagu da prekinu rat, još im je lakše bilo spriječiti rat! Zašto to nisu uradili?! Najveća krivica je što su dopustili rat; nisu presudili krivce, nisu ih sve izveli pred Sud pravde! To su dvije ključne krivice! Moraju početi raditi svoj posao! Zašto su tu?! Mi da se možemo dogovoriti oni nam ne bi trebali! Moraju napraviti red u kući! Kao što svaki roditelj ošamari svoje dijete, tako međunarodna zajednica mora upotrijebiti svoju ruku, svoju batinu, da smire one koji prave nered u svojoj kući – BiH! Tata i mama imaju pravo da udare pedagoški šamar da se presiječe situacija! Ponavljaju se devedesete godine u Palestini! Međunarodna zajednica nije sposobna da izvlači zaključke iz vlastitih iskustava! Imali su dva svjetska rata, rat u BiH, rat u Ukrajini, sad u Palestini… nemoguće da nisu uspjeli naučiti! Rat ne smije biti sredstvo rješavanja problema! Ne može se niti jedna politika pravdati ako je bila na strani rata! Krivac ima pravo da se brani na sve načine, ali imati pravo i biti upravu su dvije potpuno različite stvari! Međunarodna zajednica može da se pravda, ali nisu upravu! Pričaju šuplju priču! Moraju da djeluju! Nisu osnovani da drže lekcije, da kažu: ‘Dogovarajte se.’ Oni su tu da rade, da djeluju!”

Salihović: “Čini li se Vama da NATO neće nas ili mi nećemo u NATO?”

Bajtal: “Nešto se događa! Sve su opcije otvorene! NATO je također upao u poliitčku zamku, dok nije u stanju da se kao moć okrene prema pravdi! Mora se znati šta se može, šta ne može! Ljudska sila, koja ima dovoljno moći da rješava stvari, mora stajati na strani čovjeka! NATO koji vidi kako stvari ovdje stoje morao bi biti puno jasniji šta će s nama! I da to čini za sve građane ove zemlje, da garantuje njihovu sigurnost! Mora u ovom trenutku da garantuje sigurnost nama svima! Kad u Ukrajini plamti i kad postoji prijetnja da se sve prelije na BiH, moraju nas spašavati. Time ne vole nas, vole sebe! Oni moraju spašavati sebe ovdje!” 

Salihović: “Kuda gonimo, gdje plovi naš brod? Je li strah građana od opasnosti izbijanja novog rata opravdan ili nas čeka bolja budućnost?”

Bajtal: “U ljudskoj prirodi je da se boji! Ovi koji treba to da spriječe svjesni su činjenice da bi se i sami opekli u svakom novom požaru! Oni će iz egoističkih razloga to spriječiti! Ono vole sebe, ne vole nas!”

Salihović: “Kako komentarišete to što je Sebija pljunula zaštitara, razbila mu motorolu, a ona sve negira?!”

Bajtal: “Nemam komentar! Sebija tvrdi da sve što nema  ima! Kako komentarisati takvu osobu?! Ako pogazite sve tako jeftino, onda za to nema komentara… Nadajmo se da postoje institucije, da postoje kamere i da će se stvari završavati kako traži zakon! Tražimo samo da se stvari završe kako zakon nalaže! Neka zakon i pravda učine svoje!” 

Bajtal: “Nadam se da će biti što manje imati razgovora ove vrste, da ćemo pričati o boljim stvarima! Ne može živjeti bez nade; život bez nade nije život! Besmisao i beznađe je ono protiv čega se bori svaka sredina i svako društvo!”

Komentariši