Proširenje na devet zemalja Uniju bi koštalo 250 milijardi eura

Proširenje je postalo jedna od najvažnijih tema za Evropsku uniju, bloku bi se trebale pridružiti Ukrajina, Moldavija i države Zapadnog Balkana.

Lideri Unije razmatraju potencijalne reforme bloka prije proširenja (Reuters)

04 Oct 2023

Proširenje Evropske unije na devet novih zemalja, uključujući Ukrajinu, koštalo bi postojeće članice bloka 256 milijardi eura.

“Sve zemlje članice će morati plaćati više, a dobit će manje iz budžeta EU-a, a mnoge zemlje članice koje su trenutno neto primaoci postat će neto davaoci doprinosa”, objavio je Financial Times (FT).

NASTAVITE ČITATI

list of 4 itemslist 1 of 4

FA: Razlozi za i protiv proširenja Evropske unije

list 2 of 4

Sedam članica EU-a pozvalo na brže proširenje na Zapadni Balkan

list 3 of 4

Scholz: Potrebna Evropska unija proširena na Zapadni Balkan

list 4 of 4

Istraživanje: EU mora izmijeniti sistem odlučivanja prije proširenja

end of list

Ukrajina, daleko najveća od devet zemalja koje su prihvaćene kao potencijalni kandidati, imala bi pravo na 186 milijardi eura tokom sedam godina, pored troškova rekonstrukcije Ukrajine, koje je Svjetska banka ove godine procijenila na oko 400 milijardi eura, prenosi Tanjug.

Proširenje je postalo jedna od najhitnijih tema za EU, a lideri su se sastali prošlog petka kako bi razgovarali o tome kako usmjeriti debatu o ključnim pitanjima.

Važna pitanja za EU prije proširenja

To uključuje budžet, broj mjesta u Evropskom parlamentu i da li bi prošireni blok u budućnosti trebao jednoglasno donositi odluke u pojedinim oblastima, što je sada slučaj.

Jedan visoki diplomata rekao je za britanski The Guardian kako se očekuje da će budžet biti među spornim temama i da to pitanje treba riješiti do 2027. godine, kada će početi sljedeći finansijski ciklus, kako bi na taj način Unija pokazala da je spremna ubrzati diskusiju o prijemu Ukrajine, Moldavije i država Zapadnog Balkana.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je nedavno da je ključno evropskim građanima objasniti da je proširenje EU-a u njenom interesu, posebno s obzirom na opasnije i nepredvidljivije geopolitičko okruženje, prenosi Hina.

“Ruski rat protiv Ukrajine dokazao je da postoji snažna potreba da se Evropa prilagodi opasnijem i nepredvidljivijem geopolitičkom okruženju.”

“Dio te prilagodbe je i proširenje Unije”, kazala je Von der Leyen tokom posjete Splitu.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši