NEMA PROMJENE JER RAT U BIH JOŠ TRAJE! ČANAK I BASARA ZA HAYAT O STANJU U REGIJI: VIDJET ĆEMO DO KAD ĆE TRAJATI PRIMIRJE

Hayat 03/06/2023

Odavno u BiH imamo među pojedinim političarima nedovršene i nedosanjane snove o secesiji, otcjepljenju jednog dijela BiH, o RS-u kao državi.

O tome da li je Dejton omča oko vrata BiH i mnogim drugim temama govorili su Svetislav Basara, jedan od najčitanijih srpskih pisaca i kolumnista i Nenad Čanak, čovjek koji je više od tri decenije vodio Ligu socijaldemokrata Vojvodine, u emisiji ‘7PLUS’ Hayat TV. Basara je jednom prilikom izjavilo kako u BiH ništa nije jasno od završetka rata. ‘Dejtonski sporazum je nefunkcionalan. To se ne može ni nazvati mirom, ja bih to prije nazvao prekidom vatre’ kazao je.

Svetislav Basara
  • I dalje je takvo stanje. Prekid vatre i dalje traje. To se ne može nazvati mirom – rekao je Basara.

Nije samo Dejton omča oko vrata Bosne i Hercegovine. O tome da li će doći dan kada će Bosna i Hercegovina funkcionisati bez entiteta i da će ovi snovi o podjeli nestati, Čanak je kazao da između trenutnog stanja i takvog razvoja događaja stoji ozbiljan prosces frustracije.

  • Ne možete očekivati da se nešto promijeni kada rat u BiH nije završen. Ovo je primirje koje ćemo vidjeti do kad će trajati. Imate zlu ideju koja se pojavila u SAD-u da se Balkan podijeli na tri interesne zone – srpsku, albansku i hrvatsku. To je štetno. Dovest će do toga da tenzije u Crnoj Gori, Kosovu i BiH rastu. Treba obratiti pažnju. Prijetnja time uliva strah u kosti onima koji su preživjeli genocid. Dakle, dok se sve ne stavi na svoje mjesto, mira ne može biti – kazao je Čanak.

Prije nekoliko dana u Hagu je izrečena pravomoćna presuda nekadašnjim šefovima državne sigurnosti, Stanišiću i Simatoviću. Krivi su za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini. To je još jednom potvrdilo postojanje uloge samog vrha Srbije u agresiji nad BiH. Basara je govorio o tome da li ova presuda išta mijenja kad se radi o građanima Srbije, u smislu suočavanja sa istinom i prestankom slavljenja zločinaca.

  • Ne mijenja ništa u većinskoj javnosti. To im ne znači ništa. Ko god ima srpsku ličnu kartu on ne osuđuje. Nije to njih uznemirilo – istakao je Basara.

Čanak se osvrnuo na to može li se išta promijeniti nakon ove presude koja govori o odgovornosti Srbije u agresiji nad BiH i ako može onda na koji način.

  • Naravno da ne. Ne može se ništa promijeniti. Nisu ljudi kao što su Ratko Mladić i Radovan Karadžić zato što su zločinci odbačeni u Srbiji, nego što je cijeli svijet pokazao njihova nedjela, to njih čini više popularnim od strane tog dijela javnosti koji je pod uticajem ruske propagande. Kada bolje pogledate, u Srbiji Rusija sve pravi da bi od Srbije pravila izolovani organizam na teritoriji jugoistočne Evrope – rekao je Čanak.
Nenad Čanak

Svjedočimo nezadovoljstvu u Srbiji, najviše zbog situacije u kojoj je društvo zapljusnuto bujicom nasilja koje dolazi sa televizija s nacionalnim frekfencijama. Basara je kazao koliko su mediji u Srbiji odgovorni za stanje u kojem se država nalazi, te kako je društvo zapalo u stanje u kojem su glavne zvijezde kriminalci, ubice, osobe s upitnom biografijom, a koje nažalost postaju uzor i mladima.Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

  • Nasilnost medija nije od jučer. Nije od dolaska Vučića na vlast. Nasilničko ponašanje u Srbiji je tradicija. Mislim da ima mnogo nekih prenemaganja. Kako komuniciraju tabloidi tako se u Srbiji komunicira svakodnevno. Kakva je javnost takvi su mediji – govori Basara.

Basara je govorio o tome koji je najveći razlog što ne može doći do dobrosusjedskih odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije. Osvrnuo se i na to da li će doći dan kad će se građani Srbije suočiti s istinom da su u njihovo ime činjeni zločini.

  • Mislim da u dogledno vrijeme ne. Ne može se poboljšati kad RS opstruira funkcionisanje bosanskih institucija. Srbija je ispod žita. Ovo još se u Beogradu, a i u Zagebu smatra da nije završena stvar da će se međuanrodne okolnosti poklopiti tako da se ponovo neke granice precrtaju. Stara priča se ponavlja. Mislim da je međunarodna zajednica u konfuziji. U fokusu im je rat u Ukrajini. Ovaj region se previše oslanja na međunarodnu zajednicu – rekao je Basara.

Čanak smatra da je raspadom Jugoslavije razbijena je država koja je mogla da parira velikim silama.

  • Postoji ozbiljan interes Rusije da se Srbija ne okrene na Zapad, da ne uđe u EU. Umjesto da postoji jasna slika šta će da se radi na tu temu, kako da se bori protiv toga. Vidimo da se Crna Gora vratila 30 godina unazad. Tako će biti sa svima ko se suprotstavlja ruskom interesu. Kad Rusija izgubi rat u Ukrajini onda dolazi novo vrijeme koje će nas gurnuti na marginu značaja evropskih pitanja. Od čega ćemo da živimo? Od Rusije nema ništa. Kina ima druge planove. Ne bih se mnogo oslanjao na zemlju koja uništi oko 80 posto svojih obradivih površina. Ako se tako odnose prema svojoj zemlji kako li će se odnositi prema našim zemljama. Južnoevropska zajednica ravnopravnih država, a ne nacija koje će biti prekogranične – rekao je Čanak.

(A.H.)

Komentariši