PRIJE 28 GODINA OSLOBODIOCE LOGORA ZA BOŠNJAKE U LIPLJU KOD ZVORNIKA DOČEKALI SU POTOCI KRVI, AGRESOR PUCAO U ŽIVI ŠTIT

Hayat 02/06/2023

Na današnji dan prije 28 godina bosanskohercegovačke patriote sa 20-ak pušaka u rukama uspjeli su osloboditi logor za Bošnjake u Liplju kod Zvornika.

Njihov poduhvat ostat će zapamćen po tome što je to jedini logor koji je oslobođen u periodu udruženog zločinačkog poduhvata srpskih jedinica iz Zvornika i susjedne Srbije.

Tog 2. juna 1992. godine itekako se dobro sjeća Mevludin Salihović, predsjednik Udruženja logoraša i oslobodilaca logora Liplje, koji kaže kako su danima izviđali teren, a onda se odlučili za akciju jer više nisu mogli gledati torture i zvjerstva koja su vršena uglavnom nad ženama, djevojčicama, dječacima i starijim osobama, javlja Anadolija.

  • Očevidac sam bio odvođenja Veiza i Husejina Mujanovića. Odveli su ih niz put, pa prema Samarima. Nakon nekog vremena čula se pucnjava. Odavdje je neko povikao: Šta radite? Oni su odgovorili: Ubijamo pse! – kaže Mevludin Salihović.

U i oko logora bilo je raspoređeno oko stotinu agresorskih vojnika koji su se danima iživljavali nad civilima. Na kraju, prilikom povlačenja agresorskih snaga, oslobodioce logora dočekali su potoci krvi.

  • Najteži momenat bio je kada su pucali u živi štit prilikom agresorskog povlačenja. Pucali su u ljude koje su istjerali iz kuća, a mi kada smo oslobodili logor, niz put su tekli potoci krvi – kaže Salihović.

Za logor se saznalo nakon bijega djevojčice Hasrete Salihović do područja gdje su bili branitelji BiH. Njena majka Sadeta ostala je u Liplju i svjedočila svaki dan torturama.

  • Izbili su mi sve zube, a još imam ožiljke na sebi od njihovog rebrastog noža. Uradili su to ljudi koje i danas srećemo. Ja ih molim, ako ima poštenih, da kažu gdje su kosti moje majke. Tražim 31 godinu njene kosti -, kroz plač govori Sadeta Salihović.

Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi postupak protiv Radeta Grujića za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

On se tereti da je za vrijeme dok se u nezakonitom zatočenju nalazilo više stotina civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojoj su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život i zdravlje oštećene osobe počinio silovanje žrtve, žene bošnjačke nacionalnosti.

Grujić je bio pripadnik čete Snagovo Teritorijalne odbrane Zvornik. Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 22 svjedoka, među kojima i stručnog vještaka, kao i prilaganjem 60 materijalnih dokaza.

Inače, policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine, na temelju raspisane potjernice Tužilaštva BiH uhapsili su Grujića početkom februara ove godine na graničnom prijelazu Karakaj kod Zvornika.

Komentariši