ŠTA SRBIJA KAŽE O PRESUDI STANIŠIĆ I SIMATOVIĆ? VULETIĆ: MUK, TIŠINA I PORAŽAVAJUĆE!

Hayat 01/06/2023

Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora, a kakve su reakcije bile u susjednoj Srbiji? Sudeći po dosadašnjim komentarima – nikakve.

Upravo je to potvrdio Zoran Vuletić, predsjednik Izvršnog odbora Građanskog demokratskog foruma u Srbiji koji je bio gost emisije „Dobar dan BiH“ na Hayatu.

Kako je naveo, presuda je dobra te šalje poruku žrtvama.

  • Nikada žrtve neće biti do kraja zadovoljne jer se osjećaju napuštenim, a posebno od strane međunarodne zajednice-naveo je on te dodao:
  • Dokazana je formalna veza Srbije i rata u BiH ovom presudom. Ne možemo govoriti o građanskom ratu već politici Srbije jer su se iz Srbije proširili sukobi na susjedne države.

A kada je riječ o atmosferi u Srbiji, kaže da nije siguran da u toj zemlji iko zna za ovu presudu.

  • Ne objašnjava se politika, kroz politiku koja je poražena i u kolapsu kakvom je sada, nisam čuo ozbiljan komentar. Mi imamo masovne proteste sada koji poručuju ‘stop, nasilju’, a presuda je idealan povod da se oglase političari koji bi da zamijene Vučića. Ali nema, muk, poražavajuće i razočaravajuće… Pitam se imamo li proveropsku alternativu koja može da se suprostavi Vučiću na organizovan način?- pita se Vuletić.

Kako kaže, reakciju od srbijanskog predsjednika nije ni očekivao, posebno s obzirom na činjenicu da je bio ratni ministar i propagandista.

  • Ali jesam od političke alternative koja je EU. Nemojte da ćutimo i da se čudimo što se dešava nasilje na svakom koraku-podcrtao je on.

Kaže da je Stanišić postao mit među državnom bezbjednosti Srbije, ali i da je napravljen konzensus među narodom, da je on pomagao srpskom narodu.

  • Očekujem da se taj mit razbije. Ovo je povod da se Srbija preispita, da li postoji veza sa beznađem u kojem se sada nalazi- poručuje on.

Smatra kako će skočiti Stanišiću i Simatoviću popularnost sada.

  • Ako su to idoli, kako možemo da šetamo na protestima? Hajmo ih pitati šta misle o presudama- navodi on.

Kaže kako je ključ u dijelu opozicije koji mora smoći snage i hrabrosti da govori istinu, te da razluči šta je razlog srpske propasti 90-ih godina.

A na reakcije predsjednika RS-a Milorada Dodika o ovoj presudi, Vuletić kaže da ga treba podsjetiti na neke stvari.

  • Podsjetiti da je govorio da su Mladić i Karadžić opterećenje i da ne mogu da drže pod ucjenom cijeli narod jer se kriju. On se ogradio od njihovih zločina pa je napravio preokret nakon 20 godina od prvih radova,… Problem je jer nemamo kritičnu masu i javno mnijenje, ne bi govorio da nema podršku Srbije koja ga koristi kao jastreba- zaključio je Vuletić.

(I.S.)

Pogledajte snimak OVDJE.

Komentariši