LENDO ZA HAYAT: AKO SE TAKO BUDU PONAŠALI, DOĆI ĆE U SITUACIJU DA TUŽIOCI PODNESU PRIJAVE!

Hayat 01/06/2023

Refik Lendo, potpredsjednik Vlade FBiH, smatra kako novoformirana vlada ovog entiteta se ne snalazi najbolje, što i građani prepoznaju, te da je na djelu politika popuštanja. O novim odlukama, eventualnim krivičnim prijavama i presudama govorio je za emisiju ‘Sedam plus’.

Pokret demokratske akcije (PDA) predložio je Arnela Isaka za novog potpredsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, umjesto članice Stranke za BiH Edine Gabele. U obrazloženju, Klub PDA je naveo da se trenutno u rukovodstvu Zastupničkog doma ne nalazi niko iz reda Bošnjaka, i da, vođeni demokratskim načelima, predlažu da bude razrješena Edina Gabela.

 • Kadrovi su im važni, a da je Stranka za BiH ostala u većini kao što je trebala, Edina bi ostala kao zamjena, a kako nisu prihvatili, ovo je bilo za očekivati-naveo je Lendo te dodao kako smatra da postoji drugi razlog.

Kada je riječ o samom Isaku, Lendo je naveo da ga ne poznaje te ne bi komentarisao, ali da se radi o mladom čovjeku, te može da pomaže i uči.

O KRIVIČNIM PRIJAVAMA

Lendo je nedavno najavio mogućnost krivičnih prijava prijava protiv Lidije Bradare i Igora Stojanovića koji nelegalno koriste svoj pečat. Podsjetimo da on nije pozvan na radno-konstitutivni sastanak parlamentarne većine oba doma Parlamenta Federacije BiH i članova Vlade Federacije BiH.

 • Građani trebaju da znaju da poslovnik ne poznaje parlamentarnu većinu već prostu. Svaki zakon koji se donese, gdje učestvuju može se udariti pečat, a parlametarna većina ne postoji- poručio je Lendo za Hayat te dodao da ta većina pravi greške.

On dodaje:

 • Ako se tako budu ponašali doće u situaciju da tužioci podnesu prijave.

Pojasnio je da se to odnosi na predsjedavajuće oba doma Parlamenta FBiH koji stavljaju pečat jer poslovnik priznaje samo radna tijela te se samo na takve odluke može stavljati pečat.

 • Nemam ništa protiv da sazivaju sastanke, ali bez pečata, nepravilnosti u radu su prouzrokovali sami, te tako stvaraju sumnju kod parlamentaraca-podcrtao je Lendo.

KRENULO KAKO NE TREBA KADA SE UMIJEŠAO SCHMIDT

Kada je riječ o saradnji sa Bradarom i Stojanović, kaže da je korektna.

 • Ne vode računa da rukovodstvo mora biti saglasno svo troje i sa zakonima i tako treba raditi, a ne dopisivati se i optuživati preko medija- vrlo je jasno rekao.

Komentarišući rad Vlade FBiH, smatra da je bilo praznog prostora.

 • Kada se umiješao Christian Schmidt, krenulo je kako ne treba-navodi Lendo te dodaje da je „nametnuta vlada pokazala da teško rade“.

Pojašnjava da novoformirana ministarstva trebaju vidjeti šta treba popravljati, a ne gledati rad prethodnika, jer postoje nadležni organi ako postoje elementi krivčnih djela.

 • Loše se snalaze, ali dat ćemo im šansu, vrijeme je pred njima. Građani nisu zadovoljni sa početnim dijelom-rekao je Lendo.

Naveo je primjer poplava koje su nedavno zahvatile dijelove naše zemlje.

 • Popuštaju, nastojeći opravdati da je dobro za građane- podrctao je on te rekao kako že Vlada FBiH morati izdvojiti mnogo veća sredstva za Krajinu i USK.

DOKAZANO DA JE SRBIJA AGRESOR

Bivši čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora.

 • Dokazano je da je Srbija agresor na BiH. Pokušalo se prikazati da su ovdje bile samo jedinice bosanskih Srba protiv sopstvene države, a onda bi Armija lakše završila. Ali, rukovodstvo Srbije je bilo umiješano od početka. Ovo ostaje zapisano u historiji svijeta, BiH, Srbije i Hrvatske-pojasnio je Lendo.
 • Nadam se da će rukovodstvo Srbije razmisliti o katarzi, kao i RS i Srbija o onome što su uradili, te kažnjavati zločincr koji su pobjegli- naveo je Lendo.

Reagovao je i na izjave predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragana Čovića o izgradnji muzeja HVO-a na prostoru Heliodroma.

 • Nije mi jasno kako Čović može pogledati ljudima u oči koji su stradali. To je bezobrazluk i povreda ljudi koji su prošli sve torture, ne smije se to raditi… Armija RBiH nikada nije razmišljala niti u spisima imala logore, to se nije dokazalo, mi to ne prihvatamo-jasno je rekao Lendo.

VOLJA STRANACA JER NISMO U VLADI FBIH

Govorio je i o narednom Kongresu SDA.

 • Nije naša greška što nismo u procesima Vlade FBiH, već je to volja stranaca i sadašnje Trojke. Građani to prepoznaju-naveo je Lendo.

A o tome hoće li biti promjena, odgovorio je da hoće, da će doći drugi, mlađi ljudi.

 • Organi stranke će birati predsjednika i to nam neće pojedinci i visoki predstavnik određivati. Po procjenama, Kongres će donijeti stabilnost, a siguran sam da će organi voditi računa o Izetbegoviću koji je pobjeđivao i donosio rezultate-zaključio je Lendo.

(I.S.)

Pogledakte video OVDJE.

Komentariši