ZAUSTAVITI RAZGRADNJU DRŽAVE: RESTART I KRUG 99 ORGANIZIRAJU NOVE PROTESTE

Hayat 28/03/2023

Neformalna grupa građana pod nazivom “ReSTART” i Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” organiziraju nove proteste.

Mirno okupljanje će se održati u petak, 31. marta sa početkom u 14 sati ispred OHR-a.

Na skupu će se, između ostalih, obratiti i Azra Zornić, Adil Kulenović, Miro Lazović, Suad Đozić, Mujo Aganović, kao i Bakira Hasečić.

Organizatori pozivaju da se zaustavi daljnja razgradnja države, odnosno cementiranje etno-feudalnog koncepta uređenja bh društva u tri etnička tora.

  • Svojim izlaskom ćete potvrditi da ste za građanski koncept uređenja društva kao osnovu za modernu, demokratsku državu. Bosnu i Hercegovinu u kojoj će se poštovati ljudska i građanska prava svih njenih građana kao što je u svim zemljama EU.
  • Izađite na ulicu, ako ni zbog čega drugog, onda zbog svoje djece i njihove budućnosti.
    Nije više 5 do 12, ovo je sad 12 i 5!!! – poručili su organizatori.

Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” rekao je da se nastavlja agonija koja je počela 2. oktobra prošle godine, kada je na izbornu noć visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Istakao je da se nagovještava da je budućnost tri koraka unazad od dostignute tranformacije, te da se boji da će posljedice biti više od revolta.

  • Ako se nastavi daljnja izolacija BiH iz demokratskih tokova Evrope i svijeta, to će imati za posljednicu ne samo napuštanje BiH, posebno mladih, nego i posljedice u samoj zemlji. Doći će do promjena koje bi BiH ostavile na raspolaganju migrantima iz cijelog svijeta – dodao je za Faktor Kulenović.

Komentariši