ISLAM NAS UČI SOLIDARNOSTI! MEHIĆ ZA HAYAT O PROLJEĆU NAŠEG ŽIVOTA: MLADIMA TREBA DATI PRILIKU I RAZUMJETI IH

Hayat 28/03/2023

Saburina kuća, jedan od arhitektonskih dragulja Sarajeva i Bosne i Hercegovine iz osmanskog perioda, i danas je bila domaćin prediftarskih razgovora koje je vodila naša Haruna Bandić.

Ramazan je mjesec traganja za onim najljepšim u nama za novim prilikama i znanjem, duhovnim ali i intelektualnim.

Period životne mladosti je jako bitan, danas nismo imali proljeće već su se promjenila četiri godišnja doba, međutim ramazan je vrijeme koje nas uči da sve spoznamo kao blagodat.

Današnji sagovornik bio je Ibrahim ef. Mehić, govorio je o poroljeću u našim životima, odnosno o mladosti.

  • Ima izazova i nije jednostavno, ali treba nekada dati i do nas da se potrudimo. Ne treba biti pesimista, jer Poslanik je najbolji učitelj i on kaže da su najbolja djela ona koja su kontinuirana. Izazov je kako mladim ljudima prići, kako da vas shvate i da vas dožive ozbiljno. Zaista je puno izazova, ali nije to toliko teško kada im se istinski približimo. Onda ih razumijemo, tada im treba dati priliku i potruditi se. Drago mi je da imamo ovakvu omladinu, jer su divna. Najbolji učitelj je Muhammed a.s. ali možemo uzeti primjer i starih nana i deda – rekao je Mehić.

Pozitivan primjer u kontekstu ramazana, kada je riječ o mladima sa kojima ef. Mehić radi, jesu iftari koje organizuju i pripremaju upravo učenici.

  • 1. aprila učenici pripremaju iftar. Ja se moram zahvaliti svima koji pomažu. Oduševljen sam kako to oni rade i kako to sve sami organizuju, ali ja sam naravno tu ako im bilo kakva pomoć treba. Ove godine očekujemo da bude uspješno kao i svake druge. Imamo tim momaka i djevojaka koji će to organizovati. Na koji način oni to urade to se mora vidjeti i doživjeti, ne može se riječima objasniti. Treba prići mladim ljudima i pomopći im, da nauče životne vrijednosti, a ovo je upravo jedan od načina za to – smatra Mehić.

On također radi na njegovanju međureligijskih odnosima među mladima.

  • Meni, kao profesoru vjeronauke, je drago da odvedem učenike da vide Franjevički samostan u Olovu, džamiju i tekiju. Da sve vide, jer kad se vratimo oni kažu da je najbitnije u četiri godine to što su vidjeli na tom putovanju. Mislim da je to nešto što trebamo da razvijamo. Taj osjećaj solidarnosti. To nas uči naša vjera, a takva je i naša Bosna – rekao je efendija te dodao:
  • Kroz aktivnosti treba mladima dati značaja i prostora, treba ih saslušati. Raditi na odgoju, jer kroz ovakve stvari ih ustvari odgajamo – zaključio je Ibrahim ef. Mehić.

(E. P.)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši