Biden: Nasilje vatrenim oružjem ‘razdire dušu naše nacije’

Biden nije održao poseban govor o tom slučaju, nego ga je spomenuo na početku konferencije o ženskom poduzetništvu u Bijeloj kući.

Policija tvrdi kako je napad bio unaprijed planiran (EPA)

28 Mar 2023

Američki predsjednik Joe Biden nazvao je pucnjavu u ponedjeljak u školi u Nashvilleu “odvratnom”, rekavši da nasilje vatrenim oružjem “razdire dušu” Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina.

“To je upravo odvratno”, rekao je američki predsjednik. To “razdire dušu naše nacije”, rekao je pohvalivši brzo djelovanje policije i pozivajući ponovno Kongres da zabrani automatsko oružje.

Biden nije održao poseban govor o tom slučaju, nego ga je spomenuo na početku konferencije o ženskom poduzetništvu u Bijeloj kući.

“Opet je došlo vrijeme da ostvarimo veći napredak” u reguliranju vatrenog oružja, istaknuo je Joe Biden.

Njegovi pozivi na zabranu automatskog oružja nemaju velikih izgleda da urode plodom jer se republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, tomu žestoko protive, a moćni oružani lobi NRA vodi oštru kampanju protiv takve odluke.

SAD je bio zabranio automatske puške od 1994. do 2004. godine.

Identificirana napadačica

Usmrćena napadačica koja je u ponedjeljak ujutro u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu ubila šestero ljudi, uključujući troje djece, identificirana je kao Audrey Elizabeth Hall (28), objavile su vlasti.

John Drake, šef policije u Nashvilleu, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara precizirao da se Audrey Elizabeth Hall izjašnjava kao transrodna osoba.

Još uvijek nije jasno je li napadačica službeno identificirana kao žena ili muškarac.

Policija tvrdi kako je napad bio unaprijed planiran te da je u toku analiziranje manifesta i pisma napadačice koju je policija usmrtila nedugo nakon pucnjave.

U policiji dodaju kako je napadačica legalno nabavila dvije puške i da je u trenutku napada kod sebe imala karte i crteže školske zgrade. Dodaju da je napadačica bivša učenica te škole.

Lokalni mediji su ranije objavili da je napadačica ušla u školu na sporedni ulaz u ponedjeljak nešto poslije 10 sati, a bila je naoružana dvjema puškama i jednim pištoljem.

Pucnjava se dogodila u prezbiterijanskoj Osnovnoj školi Zavjeta koja ima oko 200 učenika. “Policajci su napali napadačicu i ona je mrtva”, objavila je ranije policija na Twitteru.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši