Rasmus Paludan – nacista ili obični rasista

Kontroverzni dansko-švedski političar Rasmus Paludan nedavno je ponovo zgrozio svjetsku javnost svojim činom spaljivanja svete islamske knjige Kur'ana.

Za Rasmusa Paludana pojam ‘pobjedu’ u političkom programu stranke koju je osnovao znači ‘najveća moguća sreća za najveći mogući broj etničkih Danaca’ (EPA)

Haris Ljevo 05 Feb 2023

Kontroverzni dansko-švedski političar Rasmus Paludan nedavno je ponovo zgrozio svjetsku javnost svojim činom spaljivanja svete islamske knjige Kur'ana. Takav čin je prvo izveo 21. januara ispred turske ambasade u Štokholmu, da bi isto to napravio samo nekoliko dana kasnije ispred džamije i turske ambasade u Kopenhagenu.

Duga je historija njegovih ovakvih poteza. Ovaj kontroverzni političar već godinama svojim potezima zaokuplja svjetsku javnost, a prije svega onu u skandinavskim zemljama, posebno u Danskoj i u posljednje vrijeme u Švedskoj. Mediji, sociolozi, psiholozi i politolozi već duže vremena pokušavaju dati odgovor na pitanje šta stoji iza njegovih poteza i kako bi se kao osoba mogao opisati Paludan.

Njegove rasističke poruke prema doseljenicima u Dansku, u prvom redu prema muslimanima, ali i većini Danaca koji zagovaraju otvoreno i multietničko društvo, djeluju zastrašujuće, ali politički analitičari ističu kako u svemu tome ima jedna dobra stvar, možda i najbitnija. To je činjenica da Paludan zasada privlači isključivo mlađu populaciju željnu avanturizma i populizma, te su oni jedina ciljna grupa koja prati njegove poruke putem društvenih mreža, dok njegove poruke ne dopiru do danskih birača, koji mu ne daju nikakvu podršku na izborima. Zbog toga Paludan i nije u mogućnosti kroz parlament plasirati svoje rasističke ideje.

Od kritičara desnice do radikalnog desničara

Njegov politički put dosta je interesantan. Paludan je za 20 godina prošao put od žestokog kritičara predstavnika radikalne desnice do čovjeka koji puni naslovnice svjetskih medija zbog rasizma i mržnje prema svemu liberalnom.

“Zadovoljstvo je što su četiri člana omladine Danske narodne partije dobili 14 dana uvjetnog zatvora kao zasluženu kaznu od visokog suda. Četvoricu osuđenih sada moramo smatrati nedostojnima mjesta u parlamentu prema članu 30. danskog Ustava. Dakle, sada možemo mirno spavati noću, jer oni nikada neće postati članovi parlamenta“.

Ovo je Rasmus Paludan još 2003. napisao u pismu čitatelja u listu MetroXpress. U to vrijeme bio je član omladine Radikal stranke, a pismo čitatelja je odnosilo na Mortena Messerschmidta i zastupnika u parlamentu Kennetha Kristensena Bertha, koji su bili okrivljeni za kršenje klauzule o rasizmu lijepeći plakate kojima su „upozoravali na opasnost od multietničkog društva“. Messerschmidt je kasnije postao predsjednik desničarske Danske narodne partije i član parlamenta, dok je Paludan promijenio svoju ideologiju i postao retorički daleko opasniji od Messerschmidta. Danas spomenuto pismo naziva “nekom glupošću” i zauzima potpunu distancu od sadržaja pisma.

Nakon što je napustio ili bio izbačen iz nekoliko političkih stranaka, poput Radikala i Venstrea, te desničarske Nye Borgelige, Rasmus Paludan odlučio je u julu 2017. godine osnovati vlastitu stranku Stram Kurs (Čvrsti kurs). Prilikom osnivanja stranke najavio je borbu za „pobjedu“, a u političkom programu stranke „pobjeda“ znači “najveća moguća sreća za najveći mogući broj etničkih Danaca”. Da bi se to postiglo, smatraju u stranci, potrebno je da se oni koji nisu etnički Danci istjeraju iz zemlje. Moglo bi biti i do pola miliona ljudi, procjenjuje Rasmus Paludan, ali precizne brojke nema.

Rasmus Paludan je u međuvremenu „korigirao“ svoju politiku koja znači da bi ipak ostavio u Danskoj određeni broj stranaca, ali onih koji ispunjavaju njegove kriterije etničkog Danca. Je li neka osoba etnički Danac ili ne mjeri se na temelju toga ima li osoba dansko državljanstvo od rođenja, nema drugih državljanstava, ima li danski kao materinji jezik i dio je danske kulture. I da ta osoba očito nije musliman. Drugi element je loza – i ovdje, prema Paludanovim kriterijima, možda će biti potrebno prebrojati bake i djedove kako bi se osiguralo da je uvjet loze ispunjen. Usvojena djeca, međutim, mogu dobiti status danske djece, ali samo ako su u Dansku došla kao dojenčad, stoji u programu stranke Stram Kurs. U isto vrijeme, socijalna pomoć, uključujući zdravstveni sistem, mora se ponuditi i osigurati samo Dancima.

Protivnik crkve

Rasmus Paludan nema samo problem s islamom i muslimanima. Njemu smetaju i predstavnici Danske crkve zbog njihovog, kako kaže, blagonaklonog odnosa prema strancima i vrijednostima liberalnog društva. Stoga je prije nekoliko godina kupio zgradu nekadašnjeg dječijeg vrtića u gradiću Hoven gdje je smjestio novoosnovanu vjersku zajednicu. Vjerskoj zajednici je dao prikladno ime: Crkva Svetog Jakoba Maurerdräberena.

“Imamo prijetnju od vanjskih neprijatelja i stoga se možemo suočiti s preporodom. Moramo se boriti za dansko kršćanstvo, a ne za onu verziju kršćanstva o kojoj propovijedaju danski biskupi, gdje morate voljeti svog neprijatelja“, kazao je.

Razlog za kupnju zgrade bio je taj što nije imao gdje organizirati kurseve za svoje polaznike. Paludan je kazao kako ne zna zašto, ali kaže da ga je udruženje hotelijera obavijestilo da Stram Kurs kod njih nije dobrodošao.

Danski historičari i neki političari dijele se na one koji smatraju da je Paludan istinski nacista i one koji smatraju da se radi o rasisti, a ne nacisti, jer ako bi ga smjestili u naciste, onda bi stvarni hitlerovski nacizam izgubio na svojoj monstruoznosti.

Nacista ili samo obični rasista

“Sa svojim pogledom na čovječanstvo, Rasmus Paludan je nacist”, smatra glavni urednik lista Weekendavisen Martin Krasnik.

Drugi Stram Kurs opisuju kao fašističku stranku i uspoređuju trenutnu političku situaciju s razdobljem prije Drugog svjetskog rata.

“To je u svakom pogledu stranka, vrlo otvoreno, s fašističkim tendencijama”, napisao je prije nekoliko godina tadašnji predsjednik Alternativne stranke Uffe Elbæk u pismu drugim stranačkim vođama u Danskoj.

Bivša političarka Mimi Jakobsen također povlači paralele između izjava Rasmusa Paludana i nacista.

“Cijela retorika koju koristite je tako destruktivna i stvarno me podsjeća na nešto što se dogodilo ‘30-ih. Ono što kažete tako je blisko nacističkom razmišljanju”, rekla je Mimi Jakobsen u lice Paludanu na državnoj televiziji DR1. Komentar je izazvao svađu između nje i Paludana, koji je nazvao Mimi Jakobsen “nacističkom svinjom”.

Martin Krasnik, Uffe Elbæk i drugi, koji uspoređuju politički program Stram Kursa s međuratnim nacizmom i fašizmom, pogrešno su shvatili te koncepte, smatraju neki danski historičari.

“Čak i ako Rasmus Paludan ima rasističke i ksenofobne stavove koji bi mogli biti slični onima koje poznajete iz nacističke ideologije, pogrešno je reći da je on nacist”, kaže Karl Christian Lammers, profesor emeritus na Saxo institutu u Kopenhagenu i istraživač u historije nacizma.

Christian Egander Skov, koji istražuje desničarski radikalizam i političku historiju također smatra da Paludan nije nacista.

“Rasmusa Paludana i njegovu stranku nema smisla nazivati nacistima ili fašistima. Morate paziti na ispravnu upotrebu izraza: jezik gubi na snazi ako ga ne koristite precizno”, kaže Christian Egander Skov, postdoktorand na Norveškom univerzitetu za nauku i tehnologiju (NTNU).

“Ali povjesničari koji razumiju nacizam – na temelju svoje stručnosti – moraju reći da ovo nije ispravan način korištenja tog pojma. Ako stalno izvlačite nacističku kartu na netačnoj osnovi, ona gubi svoju vrijednost. To je kao da vičeš: vuk dolazi“, kaže Christian Egander Skov.

Nacističke metode

Imigrantska politika Rasmusa Paludana toliko je radikalna da bi se mogla nazvati nacističkom, smatra Jan Ifversen, vanredni profesor na Odsjeku za kulturu i društvo Univerziteta u Aarhusu, gdje se, između ostalog, bavi istraživanjem kulturne raznolikosti i evropskih ideologija.

“Rasmus Paludan je eksplicitni rasist: on predlaže da se građani u Danskoj registriraju na temelju svog porijekla generacijama unazad. Tako su radili i nacisti. Nirnberškim zakonima to su stavili u sistem“,  kaže Jan Ifversen.

“Nacisti su zabilježili koliko je ljudi u prošlosti imalo židovsku krv u svojim venama. Antisemitizam je bio dosljedna karakteristika njihove politike od početka do kraja. Čini se kao da Rasmus Paludan zna priču i da je potpuno svjestan asocijacija koje daje. Njegova politika je antidemokratska i toliko nategnuta da poziva na usporedbe s drugim radikalnim, antidemokratskim strujama, primjerice nacizmom“, smatra Ifversen.

Bez obzira da li ga smatrali nacistom, fašistom, rasistom ili samo neostvarenim političarem, svi se slažu oko jedne stvari: Rasmus Paludan nikada nije uspio dobiti podršku danskog naroda za ulazak u parlament. I na svim njegovim javnim performansima, na kojima je palio Kur'an, bilo je više onih koji su došli da mu se suprotstave nego onih koji ga podržavaju.IZVOR: AL JAZEERA


VIŠE IZ RUBRIKE TEME

POPULARNO

Komentariši