SAD oborio navodni kineski špijunski balon

Sjedinjene Američke Države srušile su navodni kineski špijunski balon koji je nekoliko dana letio iznad SAD-a, rekli su dužnosnici.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije da će se Washington „pobrinuti ” za navodni kineski špijunski balon koji je primijećen kako leti preko SAD (Reuters)

04 Feb 2023

Sjedinjene Američke Države srušile su navodni kineski špijunski balon koji je nekoliko dana letio iznad SAD-a, rekli su dužnosnici.

U američkim teritorijalnim vodama u Atlantskom okeanu u toku je operacija izvlačenja krhotina iz balona, koji je letio na visini od gotovo 18 kilometara i procijenjen je na veličinu otprilike tri školska autobusa, izvijestila je u subotu informativna agencija Associated Press.

Predsjednik Joe Biden rekao je novinarima ranije da ćemo se “pobrinuti za to”, kada su ga pitali o balonu. Savezna uprava za avijaciju i Obalska straža radile su na čišćenju zračnog prostora i vode ispod balona dok je dolazio do okeana.

Televizijski snimak pokazao je malu eksploziju, nakon koje je balon počeo padati prema vodi. Američki vojni avioni viđeni su kako lete u blizini, a brodovi su raspoređeni u vodi kako bi pokrenuli operaciju izvlačenja, navodi AP.

Američka Savezna uprava za avijaciju (FAA) saopštila je ranije danas da je privremeno zabranila civilne letove u krugu od 260 kvadratnih kilometara iznad Atlantskog okeana i oko obale Južne Karoline u cilju “nacionalne sigurnosti” potencijalno pripremivši situaciju za obaranje navodnog kineskog špijunskog balona.

U dokumentu objavljenom na svom stranici FAA je upozorila  da bi vojska mogla da upotrebi smrtonosnu silu ako avioni prekrše zabranu i ne ispoštuju naređenja američkih zračnih vlasti.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije u subotu da će se Washington „pobrinuti ” za navodni kineski špijunski balon koji je primijećen kako leti preko SAD, javlja Tanjug.

Biden je ovu izjavu dao u odgovoru na pitanje da li će SAD oboriti “sumnjivi kineski balon za nadzor”, koji je primijećen kako leti iznad savezne države Montana, prenosi Reuters.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dijela SAD.

Visoki vojni zvaničnik je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Kina tvrdi da je balon civilni

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Balon je u petak viđen iznad Kansas Citya u Misuriju, a jutros je primijećen iznad Sjeverne Karoline, prema meteorološkoj agenciji ” AccuWeather” prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Antony Blinken otkazao je ranije planiranu posjetu Kini zbog otkrića kineskog balona.

Pentagon je juče saopštio da je još jedan kineski balon primijećen iznad Latinske Amerike, ne navodeći gdje tačno, navodi britanska agencija.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši