SAD oborile kineski špijunski balon

Screenshot

SAD su oborile špijunski balon, za koji se sumnja da je kineski, a koji je letio iznad njihovog vazdušnog prostora, piše CNN.

Američka vojska je oborila kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, rekao je američki zvaničnik.

Predsjednik Joe Biden upozorio je da će se SAD „pobrinuti” za letjelicu nakon što je ponovo primjećena u subotu – ovog puta iznad Sjeverne Karoline.

Otkriće balona izazvalo je tenzije i diplomatski spor između Kine i SAD, prenosi Sky News.

SAD tvrde da je letjelica za koju se sumnja da je špijunski balon, počinila „jasno kršenje“ njihovog suvereniteta.

Kina je insistirala da se balon koristi za meteorološka i druga naučna istraživanja i da je letjelica skrenula sa kursa.

Balon je prvi put primjećen na nebu iznad Montane ranije ove nedjelje i putovao je sredinom zemlje prateći vremenske prilike prije nego što je u subotu izašao iz kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država.

Prije nego što je balon oboren, Federalna uprava za vazduhoplovstvo izdala je upozorenja za aerodrome u Vilmingtonu, Sjeverna Karolina; Čarlston, Južna Karolina; i Mirtl Bič, Južna Karolina, prenosi CNN. Kako se navodi, to je podrazumijevalo da sa tih aerodroma ne sme da poleti, niti da na njih sleti neki avion.

FAA je takođe ograničila vazdušni prostor u blizini Mirtl Biča „kako bi podržala Ministarstvo odbrane u naporima za nacionalnu bezbjednost“.

Komentariši