Olujni vjetar obara stabla i pravi štetu u zemljama regije

Na području cijele Bosne i Hercegovini na snazi je narandžasti meteoalarm zbog olujnog vjetra koji na vrhu planine Bjelašnice dostiže brzinu i do 133 kilometra na sat.

Olujni vjetar načinio je štetu u nekoliko hrvatskih gradova (Pixsell)

04 Feb 2023

Na području cijele Bosne i Hercegovini na snazi je narandžasti meteoalarm zbog olujnog vjetra koji na vrhu planine Bjelašnice dostiže brzinu i do 133 kilometra na sat, prenosi Anadolija.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je za subotu narandžasto upozorenje za područje cijele BiH zbog vjetra čiji intenzitet može biti umjeren do pojačan, a na trenutke i olujan brzine 60 kilometara na sat i više.

Iz Olimpijskog centra (OC) Bjelašnica obavijestili su na društvenim mrežama korisnike da vjetar trenutno dostiže brzinu od 114 kilometara na sat na međustanici, dok na vrhu Bjelašnice dostiže brzinu od 133 kilometra na sat.

“Molimo vas da budete odgovorni i pažljivi. Iz ovih razloga šestosjed nije u funkciji”, saopštili su iz OC Bjelašnica.

Prema preporukama Svjetske meteorološke organizacije, građani trebaju biti spremni da zaštite sebe i svoju imovinu.

Moguće su smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od polomljenih stabala i krhotina koje nosi vjetar, navode iz FHMZ-a BiH.

Vjetar je danas u Bijeljini skinuo lim sa stambene zgrade i oborio stablo u jednoj od gradskih ulica, rečeno je Srni u Vatrogasno spasilačkoj jedinici.

Olujni vjetar pogodio osječko područje

Zbog olujnog vjetra koji je u subotu ujutro zahvatio osječko područje, osječki Županijski centar 112 zaprimio je više dojava o padu stabala te telefonskih i električnih stupova na prometnice, doznaje se u tome Centru, javlja Hina.

Zaprimljeno je 20-tak dojava o padu stabala, te telefonskih i električnih stupova na prometnice na području Osijeka, Belišća, Bizovca, Dalja i Vuke.

U Osijeku je olujni vjetar porušio štandove na sajmu antikviteta.

Dežurne službe su na terenu, a  sa sada nema dojava o ozlijeđenim osobama, kažu u Centru.

Iz osječke Gradske uprave izvijestili su kako djelatnici gradskog komunalnog poduzeća “Unikom” čiste ulice, a trenutno je na tome angažirano 35 osoba.

Olujni vjetar danas je u Zagrebu srušio stablo na ogradu kod Veterinarskog fakulteta, javlja nam čitateljica, koja nam je poslala i fotografiju.

Olujni vjetar koji je oko podneva puhao diljem Karlovačke županije, prouzročio je nestanak električne energije u Ozlju, Karlovcu i Cetingradu, mjestimični su prekidi i na telekomunikacijama.

Vjetar ruši stabla i po Daruvaru i u Bjelovaru, pišu hrvatski mediji.

Snježna oluja na Iveru

Jaka snježna oluja i loši vremenski uslovi odgodili su za danas najavljeni početak sezone na skijalištu Iveru, na obroncima Tare u Srbiji.

Miroslav Cvijović iz Skijališta Iver rekao je za Tanjug da su za skijaše bile spremne sve staze, da je dolazak najavilo tridesetak skijaša, ali da je početak sezone otkazan iz bezbjedonosnih razloga i loših vremenskih uslova.

Put do skijališta je očišćen, ali se nanosi snijega neprestano stvaraju zbog jakog vjetra, kao i led koji se zbog niskih temperatura formira na putu, pa sve to ne dozvoljava dolazak do ski centra bez zimske opreme.

Skijalište Iver nalazi se na 1.490 metara nadmorske visine i prostire se na 20 hektara.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši