Kremlj komentirao najavu Vučića da će Srbija možda morati uvesti sankcije Rusiji

Glasnogovornik Kremlja rekao je da Moskva razumije pritisak Zapada na Srbiju te da se nada daljem unapređenju odnosa dvije zemlje.

Peskov je rekao da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da vjeruje da ti odnosi imaju velike izglede i u budućnosti (EPA)

03 Feb 2023

Kremlj razumije da je vodstvo Srbije pod pritiskom Zapada bez presedana i cijeni stav predsjednika Aleksandra Vučića, nadajući se daljem unapređenju odnosa dvije zemlje, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je reagirao na jučerašnju najavu predsjednika Srbije da će vjerovatno morati uvesti sankcije Rusiji.

Srbija će možda morati uvesti sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak Vučić parlamentarnim zastupnicima tokom rasprave o Kosovu, dodavši da on time nije oduševljen, ali da Beograd već plaća cijenu što to i ranije nije učinio.

“Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredeljenja našeg vodstva”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

“Veoma cijenimo ovo stajalište srpskog vodstva i nadamo se da će naši bilateralni odnosi nastaviti uzlazni razvoj“, rekao je Peskov, po izvještaju agencije TASS, prenosi Hina.

‘Duboki historijski korijeni’

“Potpuno razumijemo neviđeni pritisak kolektivnog Zapada na srpsko vodstvo i cijenu te napore koji su bili potrebni vodstvu Srbije da izdrži ovaj pritisak do danas“, citirala je agencija TASS dužnosnika Kremlja.

Peskov je napomenuo da Rusija njeguje svoje odnose sa Srbijom te da oni, kako je rekao, imaju “duboke historijske korijene, imaju veoma sadržajnu sadašnjost i uvjereni smo da imaju velike izglede za budućnost”.

Ruska agencija podsjeća da je Vučić ranije u Skupštini rekao da je Srbija zbog principijelnog odbijanja politike antiruskih sankcija ostala bez saveznika na Zapadu.

Također je kazao da će, iako nije oduševljen perspektivom uvođenja ograničenja protiv Rusije, Beograd u jednom trenutku morati uvesti sankcije zbog situacije u Ukrajini.

Vučić je naglasio i da je njegova zemlja sposobna objektivno procijeniti zbivanja u Ukrajini jer se suzdržava od etiketiranja suprotstavljenih strana.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE VIJESTI

POPULARNO

Komentariši