ČOVIĆ NIJE POGODIO SUŠTINU! OBUĆA I ČENGIĆ ZA HAYAT: UŠLI SMO U TURBULENTAN PERIOD ZAHVALJUJUĆI SCHMIDTU

Hayat 04/02/2023

Irfan Čengić, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta kazao je u emisiji ‘Sedam plus’ Hayat TV, da visoki rpedstavnik Christian Schmidt nije deblokirao izbor Vlade Federacije, te da je svojim mehanizmima otežao izbor Vlade Federacije.

  • Kada imamo predložena tri kandidata, jasno je da tri stranke mogu blokirati sve procese. To su HDZ, SDP i SDA. Pokazuje da Schmidt nije govorio istinu da je deblokirao proces izbora vlasti. Ukoliko će Schmidt dalje djelovati morat će ići u pogled građanske Bosne i Hercegovine. To će značiti da ni HDZ neće moći blokirati procese. Zato što bi to bilo dobro za BiH, Schmidt neće djelovati. Sa novim izborom mehanizma, važna je uloga Predstavničkog doma. HDZ svjestan je da nemaju većinu. Važno je napomenuti da Predsjedništvo Federacije ne postoji. Nema tu nikakvog glasanja. Predsjednik donosi odluku, a potpredsjenik daje salglasnost. Nije mi jasno na čemu Čović temelji optimizam. Bilo bi brzo da u narednoj sedmici dobijemo predsjednika i potpredsjednika – rekao je Čengić
Aida Obuća

Na Schmidtove izmjene zakona osvrnula se i Aida Obuća, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta, te kazala da nisu bili za uplitanje kada su se donijele izmjene u noći izbora.

  • Imamo 12 delegata i većinu u klubu Bošnjaka. Mišljenja smo da nikakve odluke koje bi se nametale ne bi razriješile ovu situaciju. Ukoliko se pribjegne mogućnosti da se nametne neko rješenje to treba da bude za sve naredne cikluse. Vjerujemo u podršku naših birača. Naša podrška je sve veća. Nadam se da će se nakon dvije godine još više kapitalizirati. Sve političke opcije nisu htjele sjesti za pregovarački sto sa nekim ko je dobio najveću podršku birača. Mislim da je vrijeme da se sjedne za pregovarački sto – rekla je Obuća.
Irfan Čengić

Čengić govori da ima i pozitivnih promjena.

  • To je izbor sudije Ustavnog suda. Imamo 12 zakona koji su usvojeni u Predstavničkom domu. OHR je radio brzopleto – rekao je Čengić

Obuća smatra da se nije puno promijenilo. Kaže da ima pozitivnih stvari o kojima je Čović govorio, ali nije suština pogođena.

  • Proširivanje Doma naroda nije ništa donijelo izuzev novog nametanja i udara po džepu građana BiH. Smatram da ono što se htjelo postići nije postignuto – kazala je Obuća.

Što se tiče budućih izbornih ciklusa, Čengić govori da Schmidt neće reagovati. Smatra da njegova namjera nije bila da omogući funkcionisanje Federacije.

  • Sada je pitanje da li će parlamenatarna većina slijediti mogućnosti blokade. Ušli smo u turbulentan period zahvaljujući Schmidtu. Da nije nametnuo izmjene mogli bismo formirati Vladu. Svi blokovi imaju jednu trećinu delegata. Zahvaljujući njegovim izmjenama nije moguće. On treba počistiti nered koji je napravio – istakao je Čengić.

Osvrnuo se i na prioritete u daljem radu, te rekao da su oni pišu u 14 tačaka Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

  • Trebamo početi ispunjavati naše obaveze. Tu je Zakon o sukobu interesa i drugi zakoni iz onih reformi koje su potrebne kako bi otvorili pregovore. Kada je u pitanju domaći problem, potrebno je nastaviti zapošljavanje mladih i svih skupina, povećavati plaće. Svakako dobra je činjenica da se minimalna plaća povećala. Mislim da to nije dovoljno i da moramo preći na sistem da plaća bude zakonom definisana i da se povećava u skladu sa inflacijjom i potrebama – kazao je Čengić.

(A.H.)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši