Članovi Predsjedništva BiH razgovarali s Cholletom i Karlin

Savjetnik u State Departmentu potaknuo je članove bh. Predsjedništva da pragmatično pronađu konkretna rješenja i ponovio da je jedinstvo unutar međunarodne zajednice u podršci Ukrajini od ključne važnosti.

Derek Chollet je naglasio kontinuiranu predanost SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH (Fena)

02 Feb 2023

Savjetnik u State Departmentu Derek Chollet i specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastali su se u Washingtonu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Chollet je pozdravio prvu zajedničku posjetu bh. Predsjedništva Sjedinjenim Američkim Državama od 2005. godine kao priliku da se iskoristi formiranje nove vlade za borbu protiv korupcije, destabilizirajućim faktorima i da se zajedno radi na promicanju ključnih reformi, javlja Al Jazeerin doposnik iz Washingtona Ivica Puljić.

Naglasio je kontinuiranu predanost SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine i njenoj budućoj integraciji u euroatlantske institucije.

Potaknuo je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da pragmatično pronađu konkretna rješenja i ponovio da je jedinstvo unutar međunarodne zajednice u potpori Ukrajini od ključne važnosti.

(Fena)

Tokom sastanka s Cholletom razgovarano je o aktuelnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i regiji, u svjetlu globalne situacije.

Unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD-om

Na sastanku je istaknut značaj blagovremene provedbe izbornih rezultata, u cilju što efikasnijeg suočavanja sa socio-ekonomskim izazovima, navodi se u saopćenju iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Članovi bh. Predsjedništva također su razgovarali s pomoćnicom državnog sekretara za odbranu Marom Karlin.

Upoznali su sagovornicu sa sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini i drugim relevantnim temama.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su izrazili opredijeljenost ka daljem unapređenju bilateralnih odnosa sa SAD-om, uključujući saradnju u oblasti sigurnosti.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši