Civilno društvo u Srbiji: Francusko-njemački prijedlog historijska prilika

Srbija ima historijsku priliku da postavi temelj za izgradnju dobrosusjedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promijenili perspektivu čitavog Balkana, navode nevladine organizacije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Reuters)

02 Feb 2023

Grupa nevladinih organizacija i pojedinaca zatražila je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Narodne skupštine, da prihvate prijedloge koji se tiču preduzimanja neophodnih koraka za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, uz ocjenu da je francusko-njemački prijedlog za pitanje Kosova “istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost”.

“Institucije Republike Srbije i njihovi predstavnici, kao nosioci javnih funkcija, dužni su da svojim građanima i budućim generacijama garantuju punu primenu budućih sporazuma između Kosova i Srbije”, ističe se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Organizacije navode i da je to historijska prilika da vlasti u Srbiji i njeni građani prihvate realnost, kao i da se postave temelji za izgradnju dobrosusjedskih odnosa Srba i Albanaca koji bi trajno promijenili perspektivu čitavog Balkana.

“Našim društvima potrebno je zrelo i odgovorno političko delovanje, koje otvara prostor za razmenu na svim nivoima i promenu ustaljenog načina na koji se međusobno posmatramo više od tri decenije. Smatramo neophodnim za trajno društveno isceljenje da se nastavi zaustavljen proces traganja za sudbinom ubijenih i nestalih tokom oružanog sukoba na Kosovu i da se počne sa primenom mehanizama tranzicione pravde na institucionalnom nivou”, navodi se u saopštenju.

Historijska prilika za Srbiju

Poručuju da institucije Srbije moraju biti odlučne, istrajne i spremne da zaustave “ekstremističke politike i djelovanja različitih grupa i pojedinaca, uključujući i one grupe i pojedince koji deluju ili su delovali uz podršku vlasti u Srbiji a koje ugrožavaju mir, evropsku budućnost zemlje i promovišu kršenje ljudskih prava, diskriminaciju, mržnju i laži u javnom prostoru”.

“Evropski pregovori Beograda i Prištine i sporazum koji je predstavljen pregovaračkim stranama moraju biti transparetno komunicirani uz iznošenje svih relevatnih informacija u javnost, poručuje se u saopštenju, uz ocjenu da je “novi sporazum dobra prilika za zaokret Srbije i izgradnju politike pomirenja koja će graditi veze, čuvati mir i jačati vladavinu prava”.

Dodaju da je to ujedno i prilika da Srbija svijetu pokaže da se njena spremnost da ide naprijed ogleda u hrabrosti da donose odluke koje doprinose rješavanju historijskih konflikata.

“Samo takav politički i društveni kurs garancija je za neponavljanje sukoba iz prošlosti i izgradnju budućnosti u kojoj jedni drugima nismo pretnja, već partneri,” zaključuje se u saopštenju koje je potpisalo 19 nevladinih organizacija i pojedinaca, među kojima su Inicijativa mladih za ljudska prava, Civil Rights Defenders, Institut za evropske poslove, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Žene u crnom, Beogradski centar za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, književnik Svetislav Basara i drugi.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši