Socijaldemokrate u EP-u traže sankcije za Dodika

Socijaldemokrate u EP-u traže sankcije za Dodika

Foto: Agencije

Socijaldemokrate u Evropskom parlamentu su u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen izrazili “veliku zabrinutost u vezi s nedavnim događajima u Bosni i Hercegovini” te pozvali na uvođenje sankcija predsjedniku bh. entiteta Republike Srpske Miloradu Dodiku, kao i drugim zvaničnicima koji “ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet” zemlje.


U pismu zastupnici Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) grupe navode da je dana 9. januara 2023. godine u Istočnom Sarajevu organizovana “neustavna i protuzakonita proslava osnivanja Republike Srpske, “obilježavanje događaja koji su doveli do smrti 100.000 ljudi, dok je stotine hiljada ljudi prisiljeno na bijeg“.

Navedeno je da je proslavi prisustvovao i sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te da je Dodik u kontekstu proslave odlikovao Vladimira Putina za “posebnu patriotsku brigu i ljubav prema Republici Srpskoj”.

“Ovo je samo posljednja eskalacija tekuće secesionističke retorike i aktivnosti Milorada Dodika, kojeg su SAD nedavno sankcionirale zbog “podrivanja stabilnosti regije Zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugogodišnjim mirovnim sporazumima”. S obzirom na ozbiljnost situacije, bili smo iznenađeni što nismo vidjeli aktivniju osudu od Evropske komisije. Vjerujemo da je apsolutno neophodno da Komisija, umjesto da retroaktivno reaguje, proaktivno stupi u kontakt s relevantnim vlastima kako bi spriječila neustavne marševe i izjave o poricanju genocida i podrži institucije BiH, uključujući tužioce, da poduzmu brze mjere ako je to potrebno”, naveli su.

Naveli su da se “namjerno ugrožavanje jedinstva BiH” od Milorada Dodika i njegovih saveznika ne smije nastaviti, te pozvali na “odlučnu akciju Komisije, uključujući i komesara za proširenje EU Olivera Varhelija”.

“Kao što je istaknuto u nedavno usvojenom godišnjem izvještaju EP-a o CFSP-u (Zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politico), vjerujemo da bi EU trebala uvesti ciljane sankcije protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika, kao i drugih visokih visokih zvaničnika Republike Srpske i zvaničnika trećih zemalja koji pružaju političku i materijalnu podršku secesionističkoj politici”, stoji u pismu.

Na kraju je navedeno da zastupnička grupa S&D ostaje posvećena putu zapadnog Balkana ka EU, te da im je u cilju punopravno članstvo u Evropskoj uniji za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Sa statusom kandidata za članstvo u EU, koji je BiH dodijeljen u decembru 2022. godine, čelnici zemlje sada moraju ispuniti neophodne reforme za transformaciju BiH u potpuno funkcionalnu državu, s evropskom budućnošću, kao i napustiti nacionalističku retoriku prošlosti. Računamo na vašu snažnu akciju u ovom pravcu”.

(Vijesti.ba)

Komentariši