Njemačka počela sa “tihim sankcijama” entitetu RS

Autor:Mladen Vujinović 01. feb 2023

Izvor: N1

Finansijske sankcije Republici Srpskoj kao mogućnost za disciplinovanje političkih lidera početkom sedmice najavio je visoki predstavnik Christian Schmidt. Ipak, tihe već uvodi Njemačka – suspenzijom nekoliko projekata u entitetu. Kao tihe sankcije mnogi čitaju i to što je njemački tehnološki gigant raskinuo saradnju sa Prointerom – firmom koja dobija milionska sredstva iz budžeta i koja se dovodi u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske.

Saradnja na račun koje su dobijeni milioni budžetskih sredstava sada je raskinuta. “Prointer” je izgubio partnerstvo sa njemačkim SAP-om, svjetski poznatim softverom čija je implementacija i održavanje kompanji koja se povezuje sa podoricom predsjednika Republike Srpske donosila čak 38% ukupne dobiti.

“Sada je definitivno da Prointer više nije zastupnih SAP softvera, jednog od najpoznatijih svjetskih softvera za poslovanje i organizaciju. On više ne može da prodaje licence, ne može da implementira taj program i ne može da ga održava”, pojasnio je Siniša Vukelić, urednik portala Capital.

Priču je prvi objavio upravo portal Capital koji je dobio i potvrdu od njemačke kompanije da ugovor sa Prointerom koji je na snazi do 23. marta ne planiraju da obnavljaju i to nakon revizije uslkađenosti poslovanja. O razlozima raskida saradnje samo se nagađa ali su dvije opcije najrealnije – tihe sankcije koje Njemačka uvodi Miloradu Dodiku i poslovanje po netržišnim uslovima.

“Možemo samo pretpostavljati. Ono što je činjenica da je Njemačka već blokriala jedan ogroman fond za solarne elektrane u Republici Srpskoj nakon negodovanja na Dodikove stavove u posljednjih godinu dana. Ali prema našim informacijama sa otkazivanjem SAP partnerstva sa Prointerom upoznata je Ambasada Njemačke u BiH, ali i u Srbiji”, dodao je Vukelić.

Gdje se nalazi njihovo predstavništvo? Na ove okolnosti iz Prointera se danas nisu oglašavali, a po objavi prve informacije o mogućem prekidu saradnje javnost su uvjeravali da se radi o reviziji partnerskog statusa, između ostalog i kroz odgovor na N1.

“S ciljem zaštite naše kompanije, a prije svega naših klijenata čiji su nam interesi i zadovoljstvo na prvom mjestu, zaključke u vezi sa poslovnom saradnjom sa kompanijom SAP West Balkans, smatramo preuranjenim”, napisali su nam.

Prointera nema ni među partnerima SAP-a o kojima su podaci dostupni na internet stranici njemačke kompanije. Jedan od dva postojeća partnera ove kompanije je Prointeru konkurentski Planetsoft koji sada može nuditi softver ili njegovo održavanje javnim preduzećima. Ona koja sotfver ima sada su potencijalno ugrožena jer softver omogućava prije svega kontrolu finansija.

Komentariši