FT: Nema brzog puta za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji

Zemlje članice Evropske unije će se na samitu složiti da je Ukrajina napravila dug put, ali neće biti obećanja o ubrzanom članstvu, tvrde izvori.

Izjave predsjednika Evropskog vijeća i njegovih kolega o potrebi da se što prije finaliziraju pridruživanje Ukrajine dovele su do nerealnih očekivanja u Kijevu (EPA)

01 Feb 2023

Brisel neće obećati ubrzanje procesa pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji na samitu u Kijevu, gdje će se razgovarati o članstvu Ukrajine u EU, piše britanski magazin Financial Times.

Rukovodstvo EU-a ne bi trebalo Ukrajini dati lažne nade da će postati članica u narednim godinama, navodi FT, pozivajući se na izjave diplomate zemalja članica Unije u Briselu.

Prema izvorima na koje se poziva FT, izjave predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i njegovih kolega o potrebi da se što prije finaliziraju pridruživanje Ukrajine dovele su do nerealnih očekivanja u Kijevu.

‘Veliki’ ne dijele stav istočnih članica

“Taj jaz između obećanja i stvarnosti raste već neko vrijeme. I dolazimo do tačke u kojoj je preširok”, rekao je jedan evropski diplomata, prenosi Tanjug.

Drugi diplomata je kazao da “postoji rizik da se retorika sukobi sa stvarnošću”.

“Neće biti brzog puta za članstvo Ukrajine u EU… Zemlje EU-a će se složiti da je Ukrajina napravila dug put, postigavši značajan napredak u reformama, ali neće biti obećanja o ubrzanom članstvu”, rekao je za Tass izvor u evropskoj delegaciji na samitu.

Prema izvoru, jedan broj istočnoevropskih zemalja se zalaže za ubrzavanje procesa pridruživanja Ukrajine.

“Neke zemlje, prije svega istočnoevropske, insistiraju na tome da se Ukrajini u tako teškom trenutku obećava ubrzano članstvo. Ali, ne dijele sve zemlje ovo gledište. To su posebno velike zemlje članice, koje smatraju da Kijevu ne treba dati lažna obećanja”, dodao je.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal kazao je prošle sedmice da vlada te zemlje očekuje da će postati članica EU-a za manje od dvije godine, nakon što su počeli razgovori o njenom pristupanju.

Tek nakon okončanja sukoba

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smatra da bi pregovori o pristupanju Ukrajine Uniji trebali početi već ove godine.

Šefovi država i vlada EU-a su 23. septembra 2022. godine donijeli odluku da Ukrajini i Moldaviji daju status kandidata za članstvo u EU.

Vremenski okvir za početak pristupnih pregovora još nije određen.

Brisel je istakao da Vladi u Kijevu ostaje još mnogo posla na provođenju važnih reformi.

Unija također tvrdi da se Ukrajina može pridružiti evropskom bloku tek nakon što se okonča sukob na njenoj teritoriji.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

Komentariši