Opčinjenost stranim agentima i špijunima u Srbiji

Od kada je 2012. godine došao na vlast, Vučić se bori sa nekim imaginarnim agentima i špijunima, a novina je da mu oni rade o glavi i da će u ovoj 2023. godini učiniti sve da ga skinu sa vlasti.

31 Jan 2023

Ako je vjerovati Vučiću, upravo su strani agenti upropastili posao milenijuma Srbiji kada je Vlada Srbije odlučila da raskine saradnju sa Rio Tintom, piše autor (EPA)

Drugi put u kratkom vremenskom intervalu, predsednik Srbije je uporedio Beograd sa Kazablankom, i to onom iz filma u kojoj su glavni likovi – raznorazni špijuni i agenti.

Beograd je, kako nam je objasnio predsednik Srbije, bio pun špijuna. Oni su za Novu godinu bili smešteni, ne samo po hotelima, već svuda gde su mogli da nađu slobodan smeštaj. Bukvalno su “okupirali” sve što su mogli. Šta li traže svi ti belosvetski špijuni baš u glavnom gradu Srbije? Nije li se u Beogradu pojavio novi Rik Blejn, ili Ilsa Lund koje su maestralno onomad u prošlom veku odigrali Hamfri Bogar i Ingrid Bergman? Nismo sigurni ni za Sema koji mora iznova da svira – ponovo.

Neko bi pomislio da su se špijuni okupili u Beograd zbog novogodišnjeg provoda. I špijuni su ljudi, i oni imaju dušu. Vole da se odmore od posla. Čuli da je u Beogradu dobar provod, još bolja klopa, i krenuli u akciju. Ko zna, možda su neki od njih bili i na onom mučenom splavu Fristajler koji je potonuo.

Šalu na stranu, ali logično je postaviti pitanje šta špijuni rade u Beogradu, i to još za Novu godinu. Verovatno je lakše doći do nekih izvora informacija u neformalnom novogodišnjem druženju, ali valjda i Vučićeva služba ne sedi skrštenih ruku. Na čelu njegove tajne službe nalazi se provereni kadar Aleksandar Vulin koji je toliko posla imao pre i posle Nove godine da verovatno nije uspeo ni tetki iz Kanada, koja mu je pozajmila pare za stan u Beogradu, da pošalje novogodišnju čestitku. Trebalo je sve te agente opservirati, pratiti, analizirati, proveriti šta su jeli, pili, da li su se veselili uz ovaj ili onaj melos. Sa kime su se sve videli. Neprovereni izvori kažu da je Vulin morao honorarno da angažuje takozvane “spavače”, da ih reaktivira, i uključi u taj obiman posao.

Partijski zadatak

Opčinjenost stranim agentima i špijunima u Srbiji nije od juče, ali da se zadržimo samo na vremenu čiji smo savremenici. Od dolaska na vlast Slobodana Miloševića, Srbija se susreće sa stranom agenturom koja rovari poredak. U tome su, malo na vlasti, a malo i u opoziciji, prednjačili srpski radikali Vojislava Šešelja. Tada još u procesu radikalske inicijacije, Vučić je dobio važan partijski zadatak popisivanja nesrpskih prezimena na opštinama Novi Beograd i Zemun. Tako mlad, stekao je uvid u veliki broj agenata koji su se infiltrirali među domaće stanovništvo. Neki od tih nesrba, nasilno su izbačeni iz opštinskih stanova čim su radikali osvojili opštinu Zemun. Radikali su se zajedno sa Miloševićem borili protiv nevidljivih agenata. Uvek su okrivljivali te nevidljive agente da im kvare dilove i situacije. Posebno su se navrzli na strane plaćenike u svojoj zemlji koje su nazivali i domaćim izdajnicima.

Tako je i danas. Od kada je 2012. godine došao na vlast, Vučić se bori sa nekim imaginarnim agentima i špijunima. Novina je da mu oni rade o glavi i da će u ovoj 2023. godini učiniti sve da ga skinu sa vlasti. Verovatno su zato došli u izvidnicu i da sa domaćim izdajnicima razrade tajne planove za njegovo obaranje sa pozicije moći.

Vučić je nedavno novinare N1 u Beogradu optužio da su NATO lokatori, jer su objavili da su primetili da su na jugu Srbije, duž puta prema Kosovu postavljene haubice Vojske Srbije. Optužio ih je i pitao zašto to rade. Za nekoga ko sebe predstavlja maltene super bićem, malo naivno deluje da ne zna da se moderna špijunaža ne zasniva na praćenju vesti na televiziji, već da postoje sateliti putem kojih mogu da provale da li se tog jutra obrijao. Nije potrebno da novinari javljaju da su videli haubice, jer onaj ko je to trebalo da znao, znao je istog trenutka kada je Vučić takvu naredbu izdao.

Ako je verovati Vučiću, upravo su strani agenti upropastili posao milenijuma Srbiji kada je Vlada Srbije odlučila da raskine saradnju sa Rio Tintom. Na pitanje zašto bi strane službe tako nešto uradile, Vučić ima spreman odgovor da uvek postoji neko kome smeta ekonomski uspeh Srbije i koji bi voleli da vide Srbiju na nogama. Taj neko, naravno, nije imenovan. Vučić i cela njegova družina, imaju urođenu mržnju prema narodima nekadašnje Jugoslavije, pa spravom sumnjamo da su ti “neko”, upravo komšije. Kompletno njihovo bavljenje politikom se zasniva na toj mržnji. Zašto bi nekoga u komšiluku Srbije posebno uznemiravalo to što je Srbija uspešna. Naročito, ako imamo u vidu da je taj uspeh malo preuveličan.

“Must have”

Rečnik devedesetih je “must have” u slučaju pripadnika vlasti u Srbiji. Uveliko se vratio u upotrebu i sve se agresivnije koristi. Od botova na društvenim mrežama, pa do predsednika države. To što nikada nijedno ime agenta, špijuna, domaćeg ili stranog, nije objavljeno, celu priču drži još mističnijom nego što jeste. A, i najlakše je okriviti tamo nekog imaginarnog agenta, nego pripadnike sopstvenog naroda koji se bezuspešno već deceniju bore za slobodu i demokratiju.

Priča o agentima i špijunima, sa itekako prisutnim primesama iz devedesetih, odlična su muzika za Vučićeve uši. Još ako se u celu priču uključe Kazablanka i Sem na klaviru, nema prijatnijeg prizora za nekoga ko se sokolio u Šešeljevom šinjelu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.IZVOR: AL JAZEERA


  • Nenad KulačinNenad Kulačin je rođen 1970. godine u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u dnevnom listu Borba, radio kao novinar i urednik u Vestima iz Frankfurta te bio urednik u nedeljniku Standard. Na beogradskoj TV Enter počeo je televizijsku karijeru, dvije godine je bio urednik na televiziji B92, odakle 2009. godine prelazi ne mjesto glavnog i odgovornog urednika RTV Šabac. Trenutno radi u lokalnom šabačkom nedjeljniku Glas Podrinja. Sa Markom Vidojkovićem je koautor emisije Dobar, loš, zao na TV Šabac.

POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE MIŠLJENJA PIŠE

POPULARNO

Komentariši