Kijev kritizira Milanovića zbog izjave o Krimu

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine tvrdi da su izjave hrvatskog predsjednika ‘neprihvatljive’ te da on dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine.

Oleg Nikolenko je naveo da je ‘Hrvatska zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svoje teritorije’ (EPA)

31 Jan 2023

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine kritiziralo je hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića zbog izjave da se Krim nikada neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu, nazvavši njegov komentar “neprihvatljivim”.

Milanović je u ponedjeljak poručio da je “posve jasno da Krim više nikada neće biti Ukrajina”.

“Smatramo neprihvatljivim izjave hrvatskog predsjednika, koji, zapravo, dovodi u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine”, napisao je na Facebooku glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko.

“Pitam se bi li Zoran Milanović mogao postati predsjednik svoje zemlje s takvom retorikom devedesetih godina, dok se Hrvatska borila da sačuva svoju državnost? Bi li njegovi glasači pristali zatvoriti oči pred okupacijom dijela svoje zemlje? Sumnjam”, napisao je Nikolenko.

Poređenje Krima s Kosovom

Milanović je izjavio da “Krim više nikada neće biti Ukrajina”, aludirajući da je međunarodna zajednica već napravila takav presedan s Kosovom.

Rusija je anektirala Krim 2014. godine.

Nikolenko je u svom postu podsjetio da je “Hrvatska zbog vanjske agresije mogla izgubiti trećinu svoje teritorije”.

“Ipak, zahvaljujući herojskoj borbi, Hrvati su uspjeli zaštititi nezavisnost svoje države.”

Objavu je zaključio zahvalom “hrvatskoj Vladi i hrvatskom narodu na nepokolebljivoj podršci Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije”.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši