Demonstranti u Džakarti palili zastave Švedske, Danske i Nizozemske

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se ispred švedske ambasade u Džakarti, kako bi izrazili protest zbog paljenja i cijepanja Kur'ana u Švedskoj, Danskoj i Nizozemskoj.

Više od 200 policajaca i vojnika bilo je raspoređeno oko zgrade švedske ambasade u Džakarti, koja je bila ograđena bodljikavom žicom (EPA)

31 Jan 2023

Nekoliko stotina demonstranata u Indoneziji okupilo se ispred švedske ambasade u Džakarti, kako bi izrazili protest zbog paljenja Kur'ana u Švedskoj i Nizozemskoj.

Tom prilikom demonstranti su palili portrete danskog antiislamskog aktiviste Rasmusa Paludana, kao i zastave Švedske, Danske i Nizozemske.

Lokalne vlasti su u ponedjeljak navečer blokirale ulice koje vode ka ambasadi, gdje je bilo raspoređeno više od 200 policajaca i vojnika oko zgrade ambasade, koja je bila ograđena bodljikavom žicom, prenio je AP.

Paludan je 21. januara na protestima ispred turske ambasade u Štokholmu zapalio Kur'an, a nakon toga je nizozemski lider krajnje desničarskog pokreta Pegida, Edwin Wagensveld, pocijepao Kur'an u blizini sjedišta nizozemske vlade.

Protesti širom svijeta

To je razljutilo muslimane širom svijeta koji su pokrenuli proteste u nekim zemljama, uključujući i Indoneziju, gdje su demonstranti tražili da se zatvori švedska ambasada u Džakarti.

Prethodno je vlada Indonezije oštro osudila paljenje Kur'ana i pozvala švedsku ambasadoricu na razgovor.

Turska je također zbog toga zamrznula pregovore sa Švedskom o pristupanju te zemlje NATO paktu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši