Zaboravljena Van Dyckova slika prodana za 3,1 miliona dolara

Djelo je studija za kasniju sliku koju je izradio flamanski majstor pod nazivom ‘Sv. Jeronim’; završna verzija je u muzeju Boijmans van Beuningen u Rotterdamu.

Dio prihoda od prodaje slike bit će uplaćen Fondaciji ‘Albert B. Roberts’ koja pruža financijsku podršku umjetnicima (EPA – Ilustracija)

30 Jan 2023

Nakon što je bilo zaboravljeno u šupi na jednoj američkoj farmi, ponovno otkriveno platno flamanskog slikara Anthonyja van Dycka prodano je za 3,1 miliona dolara na aukciji, prenosi Hina.

Djelo je studija za kasniju sliku koju je izradio flamanski majstor pod nazivom „Sv. Jeronim“. Završna verzija je u muzeju Boijmans van Beuningen u Rotterdamu, javio je CNN.

Studija, koja prikazuje nagog starijeg muškarca koji sjedi na stolici, jedinstvena je iz nekoliko razloga, prema aukcijskoj kući Sotheby's.

To je jedna od samo dvije velike studije koje je Van Dyck napravio na temelju živih modela. Vjerovatno je naslikana između 1615. i 1618. godine, prema Sotheby'su, dok je Van Dyck bio mladi umjetnik i radio zajedno s Peterom Paulom Rubensom u Antwerpenu.

Odbačenu sliku kolekcionar kupio za 600 dolara

Ulje na platnu ima neobičan put. Istraživanjem je tek nedavno identificirano kao djelo Van Dycka, naveo je Sotheby's. Platno je otkriveno krajem 20. stoljeća na farmi u Kinderhooku u New Yorku.

„Osoba koja ju je pronašla, Albert B. Roberts, bio je strastveni kolekcionar ‘izgubljenih’ komada, opisujući svoju zbirku kao ‘sirotište zagubljenih i zanemarenih umjetničkih djela'“, objavila je aukcijska kuća.

Roberts je kupio odbačenu sliku za samo 600 dolara, prema Sotheby'su. Ubrzo nakon toga, historičarka umjetnosti Susan J. Barnes objavila je članak u kojem je prepoznala djelo kao „iznenađujuće dobro očuvano“ Van Dyckovo djelo.

Dio prihoda od prodaje slike bit će uplaćen Fondaciji „Albert B. Roberts“ koja pruža financijsku podršku umjetnicima.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE KULTURA

POPULARNO

Komentariši