Ukrajina proziva Međunarodni olimpijski komitet da promovira rat

Međunarodni olimpijski komitet je potvrdio prije nekoliko dana da razmatra mogućnost da se dopusti predstavnicima Rusije i Bjelorusije učešće pod neutralnom zastavom na Igrama u Parizu naredne godine.

Ukrajina je zaprijetila bojkotom Igara u Parizu naredne godine, ako tamo budu pozvane Rusija i Bjelorusija (Reuters)

30 Jan 2023

Kabinet ukrajinskog predsjednika optužio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da je „promoter rata“ jer razmatra mogućnost da odobri ruskim sportistima učešće na Olimpijskim igrama 2024. godine pod neutralnom zastavom, javlja AFP.

„MOK je promoter rata, ubistava i razaranja. MOK sretno gleda Rusiju kako uništava Ukrajinu, a zatim nudi Rusiji platformu za promociju genocida nad Ukrajincima“, napisao je na svom Twitter nalogu savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak, ciljajući na Thomasa Bacha, predsjednika MOK-a.

„Očigledno je da novac kojim se kupuje olimpijsko licemjerje ne miriše na ukrajinsku krv. Zar ne, gospodine Bach“, nastavio je.

Ukrajina je od februara 2022. pod ruskom invazijom, a službeni Kijev zahtijeva da se sportistima iz Rusije i Bjelorusije, saveznice Kremlja, zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine.

Zelenski pozvao Bacha da posjeti Bahmut

Međunarodni olimpijski komitet je potvrdio prije nekoliko dana da „razmatra“ mogućnost da se dopusti predstavnicima Rusije i Bjelorusije učešće pod neutralnom zastavom, dok su Rusi i Bjelorusi isključeni iz većine međunarodnih takmičenja od početka invazije.

Takvi su prijedlozi izazvali bijes Ukrajinaca. Predsjednik Volodimir Zelenski je u nekoliko izjava osudio „licemjerje“ MOK-a i pozvao Bacha da posjeti Bahmut, jedno od žarišta u ratu s Rusijom.

„Olimpizam i terorističke države ne smiju se miješati“, rekao je Zelenski kada mu je ukrajinski ministar sporta zaprijetio da će Ukrajina bojkotirati Olimpijske igre 2024. Potom je o svemu napisao i pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SPORT

POPULARNO

Komentariši