PORAŽAVAJUĆ KANDIDAT ZA MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA! MUHASILOVIĆ I DELIĆ ZA HAYAT: U CV-U MU PIŠE DA JE VODIO GRANAP

Hayat 28/01/2023

O tome je li Osmorka pred raspadom i na Federalnom nivou, hoće li i kako SDP istrpjeti nepravdu jer u državnom Domu naroda nema nijednog delegata iako su najjača karika u koaliciji, je li novoimenovano Vijeće ministara sposobno voditi zemlju ka euroatlantskim integracijama i mnogim drugim pitanjima govorili su Jahja Muhasilović, profesor međunarodnih odnosa i geopolitike, i Amel Delić, profesor Fakulteta za upravu Univerziteta u Sarajevu u emisiji ‘Sedam plus’ Hayat TV.

Nakon što je popunjen državni Dom naroda, evidentno je da je SDP ostao kratkih rukava i da su iz stranke pokazali otvoreno nezadovoljstvo zbog toga. Što se tiče toga hoće li Osmorka izdržati još dugo, Muhasilović govori da se SDP sam doveo u ovu situaciju.

  • Imali smo situaciju da su Stranka za BiH izašli iz državnog nivoa. Zbog zadnjih dešavanja, SDP je ostao kratkih rukava. SDP se sam doveo u ovu situaciju jer su tvrdoglavo odlučili sa slabijim strankama ići u koaliciju. To im se sada obilo o glavu. Bitno će biti kakav će stav zauzeti SDP – kazao je Muhasilović.

O tome je li počeo raspad Osmorke, Delić je kazao da se radi o turbulentnom periodu, te da je veliki broj učesnika u političkom životu. Dodaje da ovakav izborni sistem daje prostora širokom spektru političkih partija.

  • Čini se da ima još nestabilnih faktora. Vidim da je percepcija javnosti sve više protiv ovakve neobične koalicije. Najbolje možemo vidjeti na primjeru posljednjeg budžeta. Stranke Osmorke su pokazale da ne podržavaju izgradnju bazena u Zenici i podršku kluba Čelik, ali podržavaju fudbalski klub Zrinjski iz Mostara. Promjena teza od kada se govorilo da su neke stranke protivevropske te da se neće ići s njima u koaliciju. Možemo samo strahovati šta bi se desilo do kraja mandata. U svijetu i u BiH velike koalicije nisu dobro rješenje. Može doći do iskakanja određenih elemenata. Mislim da u političkom ambijentu BiH ne možemo biti sigurni – istakao je Delić.
Amel Delić

Bosna i Hercegovina ima novo Vijeće ministara. Imena su bila izložena brojnim kritikama javnosti, Muhasilović ističe da izuzev dva-tri ministra, većina je nekompetentna.

  • Imamo apsurdnu situaciju, gdje ministar sigurnosti pokazuje tri prsta. Kako sada očekivati da taj ministar kompetentno vodi svoje Ministarstvo. Za Ministarstvo vanjskih poslova je porazavajuć kandidat. Od početka mu je cilj da se dograbi tog Ministarstva. U CV-u mu piše da je vodio granap. Za diplomatiju je bitno da imate dobre odnose. Poražavajuće je što je Osmorka na vrlo servilan način prihvatila sve zahtjeve HDZ-a i SNSD-a. U prvoj minuti su pokazali nedržavničko nastupanje. Imamo najgori sastav Vijeća ministara od rata do danas – rekao je Muhasilović.
Jahja Muhasilović

O radu novoizabranog Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Delić govori da imamo šarolik spektar ličnosti.

  • U programu koalicije smo vidjeli da su NATO integracije gurnute u stranu. Šarolik spektar ličnosti od kojih su mnogi kriminalno upitni. Nekoliko nedopustivih podataka. Neke biografije ministara nisu ni dostupne. Ministar koji diže tri prsta je bio pripravnik sa 28 godina – kazao je Delić.

Muhasilović ističe da nam zadnja dešavanja pokazuju da se nezadovoljstvo RS-a nastavilo prema Sarajevu. Dodaje da je poražavajuće da je obećavano od strane Osmorke da su to nove snage.

  • Kada pogledate sastav vidjet ćete da je 90 posto istih ljudi. Narod je odgovoran činjenicom da je glasao. Narod je dao legitimitet ovima koji su na vlasti. Ono gdje se može narodu zamjeriti jeste što su prije izbora određeni akteri iz Osmorke imali blagi stav prema HDZ-u. Tu se već vidjelo da će popuštati. Vidjelo sa da su njima u interesu bile pozicije, a ne BiH. Problem je u probosanskoj strani što je dopustila da joj zapadne strane vode unutrašnju politiku – istakao je Muhasilović.

Delić govori da moramo raditi na izgradnji svijesti društva. U zadnje dvije decenije radilo se na nedovoljnom interesovanju mladih za obrazovanje, stvaranje kritizerkse situacije i kroz mnogobrojne metode se društvo uspavalo.

  • Nažalost možemo govoriti o niskom stepenu integriteta velikog broja javnih dužnosnika. Najbolje se može osjetiti kroz velike koalicije. Imamo slučajeva da osobe koje imaju jedan mandat su se bahato ponašale, gdje su kasnije koristile svoju moć u prostoru za korupciju i drugo. Važno je da se primijeti postojanje problema – rekao je Delić.

(A.H.)

Komentariši