BISERA TURKOVIĆ SUMIRALA: “Vijeće ministara nije najadekvatnije, ne bori se za BiH kompromisima samo da bi bili u vlasti” (VIDEO)

“Start nije dobar. Sada u Vijeću ministara imamo dva ministra iz reda bošnjačkog naroda. Imamo i ministra koji je dio koalicije u RS-u. On potpada pod nadležnosti onoga ko mu daje usmjerenja. Kada je u pitanju borba za probosanske stavove, Vijeće ministara je slabije”, istakla je Turković.

Bisera Turković (Foto: Slobodna Bosna)

Mandat zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrice vanjskih poslova BiH kruna je te višedecenijske borbe u kojoj je bilo mnogo krupnih izazova, poručila je nakon isteka mandata ministrica Bisera Turković. O izazovima koji su sada iza nje, ali i onima koji dolaze, govorila je bivša ministrica, Bisera Turković za Hayat. ADVERTISING

Bosna i Hercegovina je dobila novi saziv Vijeća ministara. Turković govori da je očigledno od samog početka izglasavanja gdje je 19 članova Parlamenta bilo protiv.

“Diskusija je bila ružna. Znajući da u BiH postoje odgovorniji ljudi imamo ipak Vijeće ministara koje nije najadekvatnije izabrano. Prošlo Vijeće ministara je imalo tri ministra iz reda bošnjačkog naroda. Dakle tri ministra plus četiri zamjenika. Sada kada se govori o radu Vijeća ministara kažu da je bilo puno blokada. Naravno da je bilo jer su se branile institucije BiH. Mora se napraviti distinckija između rušitelja BiH i onih koji su se borili za čvrstu BiH. Upravo te blokade su sačuvale institucije BiH. Moglo se dati sve i da ne bude blokada, ali ne bi bilo ni BiH. Sve ono što je bilo negativno, trebalo je blokirati”, kazala je Turković.

Iz Ambasade SAD-a kažu da ovo Vijeće ministara ima priliku da promijeni putanju BiH praveći kompromise i stvarajući konsenzus neophodan za izgradnju bolje budućnosti za sve građane. Turković kaže da je na nama da gledamo i posmatramo šta se dešava.

“Start nije dobar. Sada u Vijeću ministara imamo dva ministra iz reda bošnjačkog naroda. Imamo i ministra koji je dio koalicije u RS-u. On potpada pod nadležnosti onoga ko mu daje usmjerenja. Kada je u pitanju borba za probosanske stavove, Vijeće ministara je slabije”, istakla je Turković.

Što se tiče uloge međunarodne zajednice, te da li je došlo do promjene kursa, Turković govori da je vrlo interesantno kada neko ko daje orden Putinu odjedanput postaje podobna osoba i za kreiranje vlasti.

“Umjesto da bude osuđen i isključen, on postaje jedan od partnera. Dodik je sam pokazao o kakvim se promjenama radi. Dodik je poslije svih floskula koje su rečene o evropskim promjenama organizirao paradu u Istočnom Sarajevu. On je pokazao svoje proevropsko lice. On se mijenja, ali na gore. Imamo simbol zločina koji su se počinili, dizanje tri prsta. Ti koji to provode nisu bitni. Oni su samo pod patronatom Dodika. Samo pokušava da skrene pažnju na male igrače, koji su njegove marionete”,  rekla je Turković.

Dodala je i da smo odavno u političkoj krizi, te da se trebalo prepoznati ko je onaj ko ruši Bosnu i Hercegovinu. Ističe da ne treba dozvoliti da se prave međustranačke podjele.

“Moramo imati široku probosansku koaliciju. Priznajem samo te dvije snage. Snage koje se bore za funkcionalnu BiH i one koje je ruše. Ogromna je odgovornost na ljudima koji su ušli u vlast i koji trebaju da budu probosanska snaga. Ostati u vlasti po svaku cijenu uz davanje kompromisa nije borba za BiH. To je borba za podjelu BiH”, kazala je Turković.

Turković govori da se pred novim ministrom nalazi nekoliko ključnih stvari.

“On ili će položiti ispit ili pasti. Strategija koja je osnov djelovanja Ministarstva vanjskih poslova prestaje da djeluje. Druga stvar koja je bitna je Zakon o vanjskim poslovima. Uspjeli smo da ga izbalansiramo. To je blagi zakon koji ne treba nikome da smeta. On je neophodan za djelovanje Ministarstva vanjskih poslova”, rekla je Turković.

Za kraj se osvrnula i na NATO put Bosne i Hercegovine, ali i politiku Milorada Dodika vezanu za tu temu.

“Dodik govori ono što misli. Mi poslije svega toga što vidimo i čujemo od njega, mi pristajemo da imamo samo dva zamjenika. Mislim da se nova vlast trebala okupiti oko tih 14 prioriteta. Kandidatski status je veliki korak, ali on neće značiti ništa ako se ništa ne učini”, ističe Turković.

Komentariši