ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ : “OSMORKA” INSTALIRANA DA PRIHVATI AMERIČKI MODEL DRŽAVNE IMOVINE, DODIK I MURPHY FINGIRALI SVAĐU

Bošnjacima Zakon o zabrani negiranja genocida, Hrvatima Izborni zakon, a Srbima državna imovina. Ovako je ukratko za Faktor državni zastupnik Šemsudin Mehmedović opisao opasni plan za čiju je realizaciju zadužen visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Schmidt je već pripremio odluku. Ima i podršku ambasadora Murphyja. Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da se zapitaju, da li to postoji dogovoren model između Amerike, Srbije i Rusije, da su projekti o kojima govori Dodik kao uvjetima za formiranje državne vlasti HE Buk Bijela, plinovod ispod Drine, aerodrom Trebinje, zapravo test na relaciji Amerika – EU – Rusija – Srbija o državnoj imovini BiH, ali i o državnoj imovini Kosova i Ukrajine i svih budućih spornih zona u državama bivšeg SSSR-a – kaže Mehmedović.

Prema njegovom mišljenju, američki ambasador u BiH Michael Murphy i lider SNSD-a Milorad Dodik su prije nekoliko dana odigrali fingirani napad, u kojem jedan drugog kao žestoko kritiziraju oko državne imovine.

– Trebamo li se bojati da postoji i neka vrsta dogovora Amerike, RS-a i Srbije o saveznom američkom modelu za prepuštanje državne imovine BiH, tzv. kompromisom između “Osmorke” i SNSD-a u novom Vijeću ministara? Hoće li po istom tom modelu biti knjižena državna imovina Kosova na Srpsku zajednicu općina, a poslije i u reformiranoj Federaciji BiH na hrvatsku zajednicu kantona i općina?

Nakon što je Murphy govorio o državnoj imovini navodno je štiteći, “napao” ga je dan kasnije Dodik te upitao Murphyja kako to da državna imovina u SAD-a pripada saveznim državama. Dodikova argumentacija o američkom modelu za državnu imovinu ostala je bez reakcija, što je indikativno.

Možda nam je sad jasnije da je “Osmorka” instalirana da prihvati američki model za državnu imovinu. Fingirana svađa između Dodika i Murphyja pokazuje još nešto: “Osmorka” sa ključnim međunarodnim faktorima i Vučićem i Dodikom ima dogovor da državna imovina u BiH bude uknjižena na entitete, koji u BiH imaju ulogu saveznih država po modelu SAD-a, ali tek kad bude napravljena predstava da “Osmorka” kao dio državne vlade po državnoj proceduri prepusti entitetima pripadnost državne imovine. Dakle, ovo Vijeće ministara “Osmorke”, HDZ-a i SNSD-a će napraviti “kompromis” koji će biti hvaljen od međunarodne zajednice kao novo liderstvo i prepisati entitetu nastalom na genocidu zemljište, vodu i zrak za koju će Dodik onda reći da se otcjepljuju i nose sa sobom što im pripada, kao što je više puta rekao – naglašava on.

Mehmedović upozorava da ako se američki model primjeni u BiH, “priznat ćemo rezultate agresije i Srbije i Hrvatske, priznat ćemo rezultate genocida i rezultate UZP-a i etničkog čišćenja, što bi bilo u teškoj suprotnosti sa presudama Haškog suda”.

– A to je zločin protiv međunarodnih presuda za zločin. Ko takav zločin smije počiniti? Ne bi bio neki problem što je “Osmorka” instalirana da prihvati američki model za državnu imovinu jer bi se tome moglo stati u kraj protestima. Problem je što je Radmanović izašao nakon Dodikovog “napada” na Murphyja rekavši da je “Osmorka” znala da će RS donijeti zakon o državnoj imovini – dakle, radi se o velikoj igri sa rekordno velikim ulozima: koliko milijardi dolara vrijedi zemljište, šume, voda i zrak u RS-u? I još važnije – da li se ovim šalje signal Putinu kako će se riješiti vlasništvo nad državnom imovinom odmetnutih samoproglašenih područja u Ukrajini pod ruskom kontrolom. Naravno, po istom modelu u kojem savezne države su titulari imovine unutar države – tvrdi naš sagovornik.

A da se itekako kuha oko državne imovine, upozorila je i EU parlamentarka Tineke Strik.

Strik je kazala da Schmidt priprema “nešto u vezi s državnom imovinom, te da je to jako brine”.

– Poduzimaju se mjere da se i dalje dijeli zemlja, a ja ne vidim kako će ovo pomoći zemlji za pristupanje. Postoje neke priče da nešto sprema. Gospodin Dodik to već dugo traži. Moramo vidjeti šta će biti sadržaj, ali mene brine ako državna imovina bude u rukama Dodika, kome treba novac za druge svrhe, onda ne znam kako će biti zaštićena državna imovina – rekla je Strik.

U sporazumu o formiranju vlasti između “Osmorke” i HDZ-a BiH u dvije rečenice spominje se vojna i državna imovina, dok u onom potpisanom sa SNSD-om ovo pitanje uopće nije navedeno.

Tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown nametnuo je 2005. godine Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom. Ovaj zakon je na snazi sve dok u Parlamentu BiH ne bude usvojen novi, koji utvrđuje koja imovina pripada kojem nivou vlasti.

Sva nepokretna imovina koja je pripala BiH, prema ovom zakonu, na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije republika bivše SFR Jugoslavije iz 2001. godine vodi se kao državna. Ovo se odnosi i na imovinu kojom je BiH upravljala kao republika u sastavu SFRJ do 31. decembra 1991. godine.

(Faktor)

Komentariši