“SB” EKSKLUZIVNO OTKRIVA / TEŠKE RIJEČI LIDERA SDP-a: Nermin Nikšić, ogorčen glasanjem u Domu naroda FBiH, pisao kolegama -“UBUDUĆE RADITE BEZ SDP-a, KAO SEDMORKA!”

Svi ovi događaji, zakulisne radnje, izdaje koalicijskih partnera, nedisciplina unutar stranke, bitno su utjecale na pad autoriteta Nermina Nikšića među biračima, ali i članovima njegovog SDP-a. “Od stranke pobjednice, mi smo postali luzeri koji okolo moljakaju koalicijske partnere za mrvice vlasti”, kaže ljutito jedan istaknuti SDP-ovac.

Foto: ArhivaFoto: Arhiva

Piše: ISTRAŽIVAČKI TIM “SB”

Nakon što su danas u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrani delegati za Dom naroda Parlamenta BiH potpuno je jasno da je Socijaldemokratska partija BiH najveći gubitnik ovog uzbudljivog i nezvjesnog procesa. Iako je ta stranka u federalnom Domu naroda zastupljena sa 16 zastupnika, niti jedan njihov kandidat nije izabran u klubove Hrvata i Bošnjaka u državnom Domu naroda!

U Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH nije izabran Jugoslav Brdar, kandidat SDP-a, za kojeg se vjerovalo da će dobiti dovoljan broj glasova svojih kolega iz koalicijskih stranaka. No, umjesto njega izabran je Zlatko Miletić, za kojeg su zastupnici glasali ZNG-a, NES-a i Berina Fejzić. Zastupnici SDP-a BiH i Naroda i pravde glasali su protiv izbora Miletića. Tako će u Klub Hrvata u Domu naroda Parlementa BiH ući Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić iz HDZ BiH, Ilija Cvitanović iz HDZ 1990, te Zlatko Miletić. On bi uskoro trebao podnijenti ostavku na zastupničko mjesto u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

SDP-OVA LISTA IZDAJA, PREVARA…

Lider HDZ-a Dragan Čović, međutim, kako saznajemo, jako je ljut što nije izabran i njihov četvrti zastupnik, što je tražio od koalicijskih partnera iz Trojke.

No, mnogo više razloga za ljutnju od Čovića ima Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH koji nije uspio osigurati niti jednog zastupnika u Klubu Bošnjaka Parlamenta BiH. Nakon što je u koalicijskom nadmudrivanju Narod i pravda uspjela “ubaciti” Kemala Ademovića, u SDP-u BiH su vjerovali da bi danas mogli uhvatiit “zadnji voz” i u njega ubaciti svog kandidata. No, to se nije desilo. Nakon današnjeg glasanja petog zastupnika u Klubu Bošnjaka dobit će Stranka za BiH čijeg je kandidata Džemala Smajića podržala i SDA. Navodno su do posljednjeg trenutka neki istaknuti SDP-ovci telefonom zvali svoje kolege iz SDA i molili ih da podrže njihovog kandidata, što se, vidimo nije desilo.

Tako će u naredne četiri godine Smajić sjediti u Klubu Bošnjaka u društvu sa Šefikom Džaferovićem i Safetom Softićem iz SDA, Kemalom Ademovićem iz NIP-a i Dženanom Đonlagićem iz Demokratske fronte. Bit će vrlo neizvjestan izbor Igora Stojanovića, kandidata SDP-a za potpredsjednika Federacije BiH.

Navodno je Dragan Čović, ljut zbog gubitka četvrtog zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH za šta je očekivao podršku SDP-a i NIP-a, zaprijetio da neće dati potpise za Stojanovićev izbor. Nije nemoguće da je u to prste umiješao i Milorad Dodik koji je grubo vrijeđao SDP-ovog kandidata. No, ključ za izbor Igora Stojanovića drži Demokratska fronta čija će zastupnica Vedrana Vujović najvjerovatnije podržati njegov izbor.         

Da se Nermin Nikšić ima pravo osjećati prevarenim, ili barem nadmudrenim u procesu formiranja vlasti, jasno je iz dosadašnjeg toka implementacije izbornih rezultata. Iako je na državnom nivou SDP BiH imao više glasova nego NIP i Naša stranka zajedno, Elmedin Konaković i Edin Forto i njihovi kadrovi su zauzeli “najbolja mjesta” u institucijama vlasti. U kuloarima se moglo čuti da je neposredno uoči izbora novog Vijeća ministara BiH odvijala prava drama koja je prijetila potpunim raspadom vladajuće koalicije. Navodno su Milorad Dodik i Dragan Čović predložili Elmedina Konakovića za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Brojane Krišto. Na to je Nikšić burno reagirao i zaprijetio da ukoliko na poziciju  zamjenika ne bude izabran Zukan Helez, SDP-ov ministar odbrane, zastupnici SDP-a neće podržati izbor Vijeća ministara BiH. Na kraju je postignut kompromis i uvažen Nikšićev zahtjev.

NIKŠIĆEVO PISMO IZ VEDRA NEBA

U SDP-u BiH su, također, bili neugodno iznenađeni spiskom bošnjačkih ambasadora koje je predložio Denis Bećirević, član Predsjedništva BiH, ali u rukovodstva te stranke. Iako se o tome javno izjasnio samo potpredsjednik stranke Vojin Mijatović negodujući zbog prijedloga da Zlatko Lagumdžija, bivši predsjednik SDP-a BiH, bude ambasador BiH u Ujedinjenim narodima, on je, po uvjeravanju naših sugovornika, iznio i stav vrha te stranke, uključujući i Nermina Nikšića. 

Svi ovi događaji, zakulisne radnje, izdaje koalicijskih partnera, nedisciplina unutar stranke, bitno su utjecale na pad autoriteta Nermina Nikšića među biračima, ali i članovima njegovog SDP-a. “Od stranke pobjednice, mi smo postali luzeri koji okolo moljakaju koalicijske partnere za mrvice vlasti”, kaže ljutito jedan istaknuti SDP-ovac.

Iz izvora ove stranke danas je procurila vijest da je nakon debakla koji se desio na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Nermin Nikšić uputio dramatično i upozoravajuće pismo liderima stranaka Osmorke koje čine koalicijsku vlast. U tom pismu koje je uputio putem viber grupe, Nikšić obavještava koalicijske partnere da zbog svega što se danas dešavalo on “zamrzava status SDP-a u Osmorki. Može ostati Sedmorka, ili kako god”. Lider SDP-a dalje piše da će “zakazati sjednicu Glavnog odbora SDP-a i predložiti da li da se donese odluka i da li da se otvore razgovori o drugim mogućim partnerima za formiranje vlasti. Ili da mi ostanemo opozicija, a vi kao Sedmorka da odete sa SDA”, najavljuje Nermin Nikšić.

“NIJE BILO ISKRENOSTI”

Na kraju pisma/poruke predsjednik SDP-a BiH rezignirano konstatira: “Nažalost, na kraju smo mi, ipak, konstrukciona greška… Ali ja, vidite, ne mogu ovo nositi jer sam osjetio da nažalost nema iskrenosti, čast izuzecima”.

Kako su za naš portal rekli izvori iz SDP-a BiH, njihov predsjednik je kazao da sa ovim pismom i drugim detaljima ne bi trebalo ići u javnost sve dok lideri stranaka Osmorke ne odgovore na poziv Nermina Nikšića za sastanak na kojem bi se ova i brojna druga sporna pitanja koja opterećuju odnose među njima otvoreno i kritički raspravila.

“Vjerovatno će se taj sastanak, ako do njega uopće dođe, održati u utorak”, rečeno nam je.

Komentariši