OGLASIO SE I BANUK: “Podržali ste etničke akademije – BANU i HAZU, ali ne i multietničku!”

– Izgleda da je ključnu ulogu odigrao Dragan Čović koji je član HAZU u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Mostaru, a Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH potpisala je krajem 2021. godine u Mostaru Sporazum o saradnji s Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti iz Sarajeva, poručuju iz BANUK-a.

BANUK

Iz Bosanske akademije nauka i umjetnosti “Kulin ban” (BANUK) čiji je predsjednik prof.dr. akademik Suad Kurtćehajić uputili su saopćenje povodom raspoređivanja budžetskih sredstava te se pitaju zašto su samo finansirane BANU i HAZU. ADVERTISING

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti. 

“Probosanske stranke (Osmorka) podržale su etničke akademije HAZU i BANU, ali ne i multietničku BANUK.

Nejasno je po kom osnovu su dvjema etničkim akademijama, Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) i Hrvatskoj akademiji nauka i umjetnosti (HAZU), određena sredstava iz budžeta FBiH po 300.000 KM, a multietnička Bosanska akademija nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ (BANUK), koja je uredno podnijela zahtjev za dodjelu sredstava u septembru 2021. godine iz budžeta FBiH u istom iznosu i na isti način kao i spomenute dvije akademije, nije uzeta u razmatranje iako su na isti način osnovane kao udruženje građana odobrenjem Ministarstva pravde FBiH.

Izgleda da je ključnu ulogu odigrao Dragan Čović koji je član HAZU u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Mostaru, a Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH potpisala je krajem 2021. godine u Mostaru Sporazum o saradnji s Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti iz Sarajeva.

Interesantno je da je prošle godine Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić problematizirao izjednačavanje u finansiranju ANUBiH-a koju je označio državnom akademijom i dvije etničke akademije, BANU i HAZU, a ove godine im nije smetalo da daju podršku etničkim akademijama na isti način kao i ANUBiH, ali da izostave multietničku Bosansku akademiju nauka i umjetnosti ‘Kulin ban’ (BANUK).

U Bosni i Hercegovini se očigledno ništa ne može postići regularnim podnošenjem zahtjeva ako uz to ne izlobirate”, poručili su iz BANUK-a. 

Komentariši