FARUK KAJTAZ : AKADEMSKE MANUFAKTURE U BIH – NIJE (UOPŠTE) MALA ZAJEBANCIJA! (VIDEO)

Ni manje države – ni više „akademija nauka“ od BiH! Stječe se ustisak da u BiH “Akademiju nauka” (‘VAKU ILI ‘NAKU) može osnovati praktički kome se to prohtije. Kao da se radi o nekakvom NVO-u, a ne vrlo ozbiljnoj (državnoj) organizaciji, koja bi trebala okupljati ono najbolje, najpametije i najrelevantnije u nekoj državi.

Creme-de-la-creme…

Samo se kod nas akademije (bez ikakve šale i pretjerivanja) mogu organizovati po nekoj jaranskoj, kantonalnoj ili regionalnoj varijanti!? I sve bi to moglo biti predmetom čuđenja ili pomaknutog prava nekoga da se organizuje na takvim odnosima…da se u te i takve “akademije” ne trpaju ozbiljne javne…čitaj – naše pare!?

Piše : Faruk Kajtaz

Cifre nisu za ovdašnje prilike nikako zanemarive i kreću se u stotinama hiljada maraka, što znači da su ove interesne, a počesto i političke akademske manufakture, sasvim pristojan izvor novca za njihove članove. Kada već može u BiH biti 14 nivoa vlasti, zašto ne bi moglo biti i jedno 4-5 „Akademija nauka“. I desetak, ako ima interesa…i para.

To je logika ovih novih akademičara.

Materijalni status je, ipak, samo dio ove čudne priče. Drugi par rukava je insistiranje na ekskluzivnim nacionalnim prefiksima, što je, naravno, a šta drugo nego „njegovanje vlastitog nacionalnog porijekla i identiteta“. Samo nek’ je “naše”.

A kada se pomiješaju novci i nacionalni interesi – onda prvo stradaju kriteriji. Upravo oni, koji bi trebali biti osnova za stjecanje prestižnog zavanja – akademika.

Čudi li vas onda, uopšte, što se u zadnje vrijeme dogodila prava poplava „akademika“ iz redova viđenijih političara. Kada već upravljaju javnim novcima, a preko toga i sudbinama ljudi, što onda ne bi sebi prikačili i neko atraktivno, dapače, najviše akademsko zvanje?

Nije loše za lagano šepurenje „okokuće“, a i lijepo zvuči kao najava na raznim proslavama, političkim skupovima ili (pseudo)naučnim okupljanjima. Ta titula teško da će imati bilo kakve težine izvan BiH (čak i u regiji), ali to je najmanje bitno. Cijela ova igranka se odvija samo i isključivo za lokalne potrebe.

Za malu provincijsku predstavu. Našeg Hamleta (Akademika) u Mrduši Donjoj.

Poplava „akademija“ i akademika“ u BiH i njihovo izdašno finansiranje zato je krunski dokaz kako je najveća kriza u BiH – KRIZA MORALA!

Nakon što su „stavili šapu“ na praktički se javne resurse pod kapom brige za vlastiti etnos, “gospodari naših sudbina” (i lijevi desno) sada mogu sebi po potrebi prskrbiti i uglavnom  – nepostojeći javni ugled!

Titulama, koje dobro zvuče, ali iza kojih ne stoji, uglavnom, ništa osim gole moći raspolaganjem resursima. Upravljanja ljudima i procesima.

Dobro ono reče, jednom davno, Branimir Štulić…raspolagati tuđom mukom nije mala zajebancija! 

Komentariši