Trumpu dopušten povratak na Facebook i Instagram nakon dvije godine suspenzije

Javnosti treba omogućiti da čuje što njeni političari imaju za reći — dobro, loše, ružno , rekao je menadžer društvene mreže.

Trumpu je već ranije omogućen povratak na njegov omiljeni Twitter pošto je tu mrežu kupio inovator i multimilijarder Elon Musk (Reuters)

26 Jan 2023

Bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu dopušten je povratak na društvene platforme Facebook te Instagram s kojih je bio protjeran zbog upada njegovih pristaša na Capitol 2021.

Trumpovi računi na Facebooku te Instagramu bit će obnovljeni “sljedećih sedmica”, rekao je menadžer Mete, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

NASTAVITE ČITATI

list of 3 itemslist 1 of 3

Trumpova društvena mreža – slična Twitteru i krši sva pravila

list 2 of 3

Twitter trajno suspendirao Trumpov profil

list 3 of 3

YouTube suspendovao Trumpov kanal

end of list

Trumpu je već ranije omogućen povratak na njegov omiljeni Twitter pošto je tu mrežu kupio inovator i multimilijarder Elon Musk.

“Naše je opće pravilo da ne želimo stajati na putu otvorenoj, javnoj i demokratskoj raspravi na platformama Mete, posebno u kontekstu izbora u demokratskim društvima kakvo je ono u Sjedinjenim Američkim Državama”, napisao je predsjednik kompanije za globalna pitanja Nick Clegg.

“Javnosti treba omogućiti da čuje što njeni političari imaju za reći — dobro, loše, ružno  — kako bi ljudi mogli odlučiti za koga će glasati na izborima”, dodao je Clegg.

Poticanje na nasilje

Meta je ukinula Trumpu pristup računima  6. januara 2021. kada su stotine Trumpovih pristaša nahrupile u Capitol i napale policajce i zastupnike dok je Kongres zasjedao kako bi potvrdio izborne rezultate.

Utemeljitelj Facebooka Mark Zuckerberg rekao je tada da je strahovao od mogućnosti da Trump svojom retorikom izazove novo nasilje.

Meta je najavila u srijedu da će u mrežu ugraditi “nove zaštite kako bi odvratila uvrede”, a to uključuje i visoke kazne za prekršitelje kakav je Trump kojem prijeti dvogodišnja suspenzija ako prekrši pravila kompanije, a to znači i  zabranu poticanja na nasilje.

Clegg je rekao da se 45. američki predsjednik “znatno povukao u istupima” otkako je blokiran.

Nije jasno hoće li te kada će Trump, koji je lani u februaru osnovao vlastitu društvenu platformu, ikada više objavljivati na Facebooku ili Instagramu.

No Trump je na svojoj mreži Truth Social Life ipak pohvalio Metinu odluku.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši