Odobren prijedlog budžeta Federacije BiH za 2023.

Vlada ovog bh. entiteta je predložila da budžet za tekuću godinu iznosi 3,42 milijarde eura, za 562 miliona eura više od prošlogodišnjeg.

Da bi budžet postao operativan, trebaju ga u istom tekstu odobriti oba doma Parlamenta (Fena)

26 Jan 2023

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je u četvrtak navečer prijedlog budžeta za 2023. godinu.

Na sjednici u Sarajevu za prijedlog budžeta glasala su 82 zastupnika, dok je jedan bio suzdržan; niko nije glasao protiv.

Da bi budžet postao operativan, trebaju ga u istom tekstu odobriti oba doma federalnog Parlamenta.

Sjednica Doma naroda sazvana je za petak.

Budući da je Zastupnički dom ranije u četvrtak odobrio i 50 amandmana uz prijedlog budžeta, eventualna istovjetna sutrašnja odluka Doma naroda značila bi da budžet može stupiti na snagu odmah po objavljivanju u Službenim novinama.

Pedeset usvojenih amandmana

Dom naroda može potencijalno postupiti drugačije eventualnim usvajanjem i vlastitih, drugačijih amandmana, a to bi otvorilo proceduru usuglašavanja teksta, jer mora biti jednobrazan da bi stupio na snagu.

Usvojenih 50 amandmana u Zastupničkom domu predložili su blok stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine i stranake ‘Osmorke’.

Federalna Vlada je predložila da budžet za 2023. godinu ukupno iznosi nešto više od 6,7 milijardi konvertabilnih maraka (3,42 milijarde eura), za 1,1 milijardi KM (562 miliona eura) više od prošlogodišnjeg budžeta.

Tako predložen najvažniji finansijski akt Federacije BiH je realan i održiv, prema obrazloženju zastupnicima federalne ministrice finansija Jelke Milićević.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši