TROJKA ĆE PRIHVATITI SVE ŠTO ČOVIĆ STAVI NA STO: DUNOVIĆ ZA HAYAT KOMENTIRAO I KANDIDATE ZA VIJEĆE MINISTARA

Hayat 24/01/2023

Prilikom glasanja, kao član komisije za imenovanje Vijeća ministara, glasao sam protiv imenovanja mandatarke Krišto, a i na jučerašnjem sastanku protiv imenovanja kompletnog saziva Vijeća ministara.

To je za Hayatovu emisiju “7 Plus” potvrdio Milan Dunović, odlazeći potpredsjednik Federacije i novoizabrani zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On pojašnjava da je specifičnost rada te komisije, što je propisano poslovnikom, jeste da svaki put kad glasate Protiv morate to objasniti u pisanoj formi, a ako glasate Za, onda obrazloženja nema.

  • Obrazložio sam kod Krišto nešto što je i jučer bio primjenjivo, nažalost. To obrazloženje bilo je na osnovu njenog odgovora na moje postavljeno pitanje, koje je glasilo: “Da li će poštivati Član 84 Zakona o odbrani BiH?”. Tim članom je navedeno da će Vijeće ministara, Parlamentarna skupština, Predsjedništvo i sve institucije uključene u sistem odbrane raditi sve u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim ovlaštenjima na ulasku BiH u NATO. Mislim da je to jako važan član jer je njime eksplicitno navedeno da je put BiH u NATO zakonska obaveza. Međutim, gospođa Krišto je i u svom ekspozeu navela, parafraziram, da je NATO put BiH stvar političkog konsenzusa. Ja ne mogu glasati za mandatarku i za Vijeće ministara gdje su zakonske odredbe iz obaveze prešle u stvar političkog konsenzusa. Zakone tumačiti na tako visokim pozicijama, na način da uzmete što vam se sviđa, a sutra kažete da vam se ne sviđa, za mene to ne može biti kredibilno Vijeće ministara i kredibilan mandatar – rekao je Dunović.

Kada je riječ o kandidatima za Vijeće ministara, Dunović kaže da mu je eliminatorno bilo nepostojanje volje da se Zakon o odbrani tumači onako kako je napisano, da BiH bude neupitno na NATO putu.

  • Kada govorimo o kadrovima i kompetencijama, moglo bi se svašta reći na tu temu. Osvrnut ću se na resor kojim upravlja DF, odnosno ministar i general Podžić. Nakon generala, imat ćemo nastavnika matematike. Mislim da to dovoljno govori o kompetencijama i o onome što takvi kadrovi mogu ponuditi građanima BiH – pojasnio je.

On misli da su, kada je riječ o trojci, oni predlagali sami sebe.

Ne očekuje da će oni jačati put ka NATO-u, a kaže da su pojedini kandidati kazali da su euroatlantske integracije prioritet, ali više Euro, nego Atlantske.

  • Ja mislim da su prioriteti potpuno obrnuti. Trebamo imati Vijeće ministara koje će najprije obezbijediti sigurnost građanima, a to se može uraditi isključivo kroz članstvo u NATO savezu. Evropska unija je u ovom momentu je dalja od BiH nego što je ikad bila, bez obzira na kandidatski status, koji može trajati i 20 godina. Princip demokratije u BiH je udaljen od evropskih vrijednosti puno više nego što je to bilo 2. oktobra, kad je visoki predstavnik nametnuo izmjene Izbornog zakona – rekao je Dunović.

Dotakao se i najava Dragana Čovića o novim izmjenama Izbornog zakona.

Kaže da je za očekivati da će se desiti upravo ono što Čović stavi na sto, a Trojka prihvati.

  • Trojka nema problem prihvatanja. Ja govorim na osnovu onoga što su potpisali. U medijima su se hvalili da su brzi, hrabri i da imaju programsku koaliciju. Programska koalicija postoji, i po njoj, a na osnovu ekspozea gospođe Krišto, NATO put je stvar političkog konsenzusa, Izborni zakon mora biti usaglašen sa legitimnim predstavljanjem naroda, Izborni zakon mora biti promijenjen, citiram Krišto: “U skladu sa odlukom jednina Ustavnog suda BiH”. Pitao sam Krišto šta je sa presudom “Komšić”, a odgovor nisam dobio. Nije problem što Krišto ne odgovara, već što Trojka nakon toga glasa za nju. Moj zaključak na osnovu onoga što se desilo je: Da je Trojka prihvatila da ne postoji presuda “Komšić”, da je NATO put BiH stvar političkog koncenzusa i legitimno predstavljanje. Tako da nemam nikakvu dilemu šta će se dešavati u budućnosti, ni po pitanju Izbornog zakona, ni po pitanju smjene članova CIK-a – rekao je za Hayat Dunović.

(N.H.)

Video pogledajte i OVDJE.

Komentariši