Vijeće naroda RS-a: Neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a stupa na snagu

Zahtjev za pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog intetesa o Zakonu o nepokretnoj imovini RS-a, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, nije dobio većinu u Vijeću naroda RS-a.

Vijeće naroda RS-a odbilo zahtjev Kluba bošnjačkog naroda o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa (Al Jazeera)

24 Jan 2023

Vijeće naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska danas je u Banjoj Luci razmotrilo odluku o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju je pokrenuo Klub bošnjačkog naroda u vezi sa ranije osporenim Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a.

Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta Republika Srpska nije dobio potrebnu potporu na sjednici Vijeća naroda RS-a u Banjoj Luci.

U Klubu Bošnjaka od šest prisutnih delegata četiri su glasovala protiv, a dva su podržala zakon.

Prethodno je zbog tog zakona Klub Bošnjaka uložio veto, odnosno pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti, usvojen je drugi put u decembru prošle godine u Narodnoj skupštini.

U aprilu je zakon istog naziva suspendirao visoki predstavnik u BiH, a potom ga je Ustavni sud BiH stavio van snage uz napomenu da je neustavan, jer se pitanje državne imovine može riješavati samo u institucijama BiH.

Sljedeći korak je razmatranje zakona na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS.

Višković: Zakon stupa na snagu

“Ovdje se uopšte ne radi o vitalnom nacionalnom interesu , niti je ugrožen interes niti jednog naroda koji živi na teritoriji RS-a. Sud će dati konačnu odluku”, kazala je predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić.

“Ono što sada slijedi jeste da je formirana Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda, koja će pokušati usaglasiti na radnom sastanku. Ukoliko to ne uspije, onda sljedeći korak je Ustavni sud entiteta RS, a onda, zavisi od ishoda glasanja, odnosno odluke Ustavnog suda vidjećemo šta će biti sudbina sa navedenim zakonom”, rekao je član Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da novi zakon, koji se odnosi na nepokretnu imovinu stupa na snagu i da očekuje da ga u praksi sprovode sve nadležne institucije, javlja BN.

“Vlada je na tom planu uradila svoj posao i napravila zakon. Narodna skupština ga je usvojila i on stupa na snagu, a institucije će ga sprovoditi. Dakle, nisam previše zabrinut oko toga i očekujem da se navedeni akt sprovodi kao svi takvi propisi u Srpskoj”, rekao je Višković, prenosi BN.IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši