Simbolični Sat sudnjeg dana nikad bliže ponoći

Organizacija koju je osnovao Albert Einstein, na svom simboličnom satu koji upozorava na kataklizme u svijetu, pomjerila je kazaljke na 90 sekundi do ponoći, između ostalog i zbog rata u Ukrajini.

U početku, nakon Drugog svjetskog rata, kazaljke sata su pokazivale sedam minuta do ponoći Foto: Reuters

24 Jan 2023

Devedeset je sekundi do ponoći, što znači da čovječanstvo nije nikad bilo bliže planetarnoj kataklizmi, objavila je grupa naučnika koji prate “Sat sudnjeg dana” koji ne odbrojava vrijeme, već upozorava na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških prijetnja.

Bilten nuklearnih naučnika, neprofitna organizacija koja od 1947. vodi taj simbolični projekat, otkrila je na konferenciji za novinare u Washingtonu svoj novi sat koji mjeri blizinu svjetske katastrofe.

Kazaljke sata pomaknute su za 10 sekundi i sada su na 90 sekundi do ponoći, sve bliže kataklizmi koja, nadaju se stručnjaci, nikad neće nastupiti.

Godine 2020. sat je postavljen na 100 sekundi do ponoći, što je tada bio rekord od njegovog nastanka.

“Pomičemo sat i najbliži je ponoći nego ikad”, rekli su naučnici, dodajući da su takvu odluku donijeli zbog “sve veće opasnosti od rata u Ukrajini”, ali “ne samo” zbog toga.

Osnivač Albert Einstein

U početku, nakon Drugog svjetskog rata, kazaljke sata su pokazivale sedam minuta do ponoći. Godine 1991, na kraju Hladnog rata, vraćene su na 17 minuta do ponoći. U 1953. te u 2018. i 2019. pokazivale su dvije minute do ponoći.

Bilten nuklearnih naučnika osnovao je 1945. Albert Einstein i stručnjaci koji su radili na projektu “Manhattan” koji je proizveo prvu atomsku bombu.

Grupa svake godine objavljuje novi sat prilagođavajući kazaljke u skladu s događanjima u svijetu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši