Iran osudio sankcije Evropske unije i Britanije te prijeti odmazdom

‘Islamska Republika objavit će popis novih sankcija protiv kršitelja ljudskih prava u Evropskoj uniji i Engleskoj’, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iranske vlasti nazivaju demonstracije “pobunom” koju potiču neprijateljske zemlje i organizacije (AP)

24 Jan 2023

Iran je u utorak oštro osudio nove sankcije koje su mu nametnule Evropska unija i Velika Britanija i najavio je protumjere na pritisak zapada koji je ojačao na Islamsku Republiku zbog kršenja ljudskih prava i gušenja prosvjeda, prenosi Hina.

“Islamska Republika objavit će popis novih sankcija protiv kršitelja ljudskih prava u Evropskoj uniji i Engleskoj”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani.

Ministri država članica EU-a dodali su u ponedjeljak 37 iranskih fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih zbog kršenja ljudskih prava i represije prema demonstrantima u zemlji, što uključuje i pripadnike Iranske revolucionare garde (IRG) koju ipak nisu proglasili terorističkom organizacijom.

Sankcije su odgovor zapada na kršenje ljudskih prava i “brutalnog” gušenje demonstracija diljem Irana koji su izbili su nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini 16. septembra u pritvoru moralne policije zbog nepropisnog nošenja hidžaba.

Sjedinjene Države i Velika Britanija također su donijele nove sankcije Iranu čime su već loši odnosi zapada i Teherana pogoršani.

Iranske vlasti nazivaju demonstracije “pobunom”

SAD je proglasio IRG terorističkom organizacijom, ali ne i Evropska unija.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je u ponedjeljak da nije moguće staviti na popis terorističkih organizacija IRG bez odluke nekog suda u nekoj zemlji članici.

IRG je ideološka vojska osnovana nedugo nakon islamske revolucije 1979. i glavna je snaga za zaštitu vjerskog poretka i promicanja islamske revolucije u zemlji i inostranstvu. Garda ima oko 125 hiljada pripadnika i raspolaže kopnenim, pomorskim i zračnim snagama.

Iranske vlasti nazivaju demonstracije “pobunom” koju potiču neprijateljske zemlje i organizacije.

Više osoba je zbog sudjelovanja u demonstracijama osuđeno na smrt i smaknuto, a Evropska unija je 9. januara pozvala na razgovor iranskog ambasadora pri Uniji kako bi izrazila užasnutost egzekucijama Iranaca uhapšenih u sklopu nasilnog gušenja protuvladinih prosvjeda.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši