Gerasimov: Ruska vojna reforma odgovor na širenje NATO-a

Rusija često mijenja retoriku o ratu od operacije do ‘denacifikacije’ Ukrajine pa sve do prikazivanja rata kao odbrane od ‘agresivnog Zapada’.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (centar), ministar odbrane Sergej Šojgu (desno) i general Valeri Gerasimov snimljevi 21. decembra 2022. (EPA)

24 Jan 2023

Nova ruska vojna reforma odgovor je na mogućnost širenja NATO-a i “kolektivnom Zapadu” na korištenje Ukrajine u hibridnom ratu protiv Rusije, rekao je novoimenovani načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov u prvom javnom obraćanju.

Putin je sredinom januara odobrio vojnu reformu i ona se može prilagođavati tako da bude odgovor na prijetnje ruskoj sigurnosti, rekao je Gerasimov za portal Argumeti i Fakti, prenosi Reuters.

NASTAVITE ČITATI

list of 3 itemslist 1 of 3

Kamera Al Jazeere snimila trenutak udara ruske artiljerije na Bahmut

list 2 of 3

Smjene u Hrvatskoj zbog ‘nestanka’ zaplijenjene ruske jahte

list 3 of 3

Uvod u Rusko carstvo: Od Rurika, preko Mongola, do Ivana III

end of list

“Danas te prijetnje uključuju želju Sjevernoatlantskog saveza da se proširi na Finsku i Švedsku, kao i korištenje Ukrajine kao sredstva za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje”, rekao je Gerasimov, koji je imenovan 11. januara.

Finska i Švedska prošle su godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Po novom vojnom planu Moskve, jedan korpus bit će poslan u Kareliju, republiku na sjeverozapadu Rusije koja graniči s Finskom, uspostavljaju se dva vojna distrikta, Moskva i Lenjingrad, koji su postojali prije nego što su 2010. spojeni i postali dio Zapadnoga vojnog distrikta, a u Ukrajinu će se poslati još tri motorizirane divizije, koje će biti dio kombiniranih vojnih formacija u regijama Herson i Zaporižje.

“Glavni je cilj osigurati zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje”, rekao je Gerasimov i dodao da moderna Rusija nikad nije svjedočila takvom “intenzitetu vojnih neprijateljstava”, što je prisiljava da provodi ofenzivne operacije kako bi stabilizirala situaciju.

“Naša zemlja i njezine oružane snage danas djeluju protiv cijeloga kolektiva Zapada”, rekao je.

Ruska vojska suoćena sa snažnim kritikama

U 11 mjeseci otkako je napala Ukrajinu, Rusija je mijenjala svoju retoriku o ratu od operacije do “denacifikacije” i “demilitarizacije” susjedne zemlje pa sve do prikazivanja rata kao odbrane od “agresivnog Zapada”.

Zapad šalje sve više teškog naoružanja u Ukrajinu kako bi joj pomogao da se odupre ruskim snagama.

Gerasimov i ministarstvo odbrane bili su, kako to navodi Reuters, suočeni sa snažnim kritikama zbog nekoliko neuspjeha na ratnoj liniji i neuspjeha Moskve da osigura pobjedu u ratu za koji je Kremlj očekivao da će kratko trajati, prenosi Hina.

Gerasimov  je priznao i probleme s mobilizacijom prošle jeseni. “Sistem mobilizacije u našoj zemlji nije bio u potpunosti prilagođen novim modernim ekonomskim odnosima”, rekao je Gerasimov i dodao da je “morao sve popravljati u hodu”.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE SVIJET

POPULARNO

Komentariši