Formiran Savjet za ustavnopravna pitanja pri Bećirovićevom kabinetu

Formiran Savjet za ustavnopravna pitanja pri Bećirovićevom kabinetu

Foto: FENA

Pri Kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića formiran je Savjet za ustavnopravna pitanja s ciljem razmatranja određenih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Savjet razmatra aktuelna pitanja iz oblasti ustavnopravnog poretka o čemu daje sugestije i mišljenja koja član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH.

Rad članova i ostvarivanje funkcija Savjeta za ustavnopravna pitanja zasniva se na pro bono osnovi.

Na konstituirajućoj sjednici prisustvovalo je 19 pravnih stručnjaka iz oblasti pravne nauke, pravne struke i prakse, među kojima su akademici i profesori pravnih fakulteta, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na daljnji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine i ubrzanje njenog napretka u euroatlanskim integracijama.

Savjet je posebno razmotrio aktuelna pitanja zakonskog uređenja državne imovine.

U vezi s tim, Savjet je stanovišta da uređenje državne imovine u konačnici mora biti pravno, a ne političko pitanje, da ono mora biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom, kao i sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Savjeta za ustavnopravna pitanja imenovan je dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši