Borrell: Prijedlozi EU Srbiji i Kosovu donose velike koristi

Nakon niza napetosti Brisel i Washington traže od Srbije i Kosova da što prije normaliziraju odnose.

Josep Borrell: Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost Kosova i Srbije za konstruktivan angažman (EPA)

24 Jan 2023

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da bi proces normalizacije odnosa na osnovu prijedloga Evropske unije donio koristi i Srbiji i Kosovu.

Borrell je novinarima u Briselu rekao da je to “jedini način da se prekine začarani krug krize na terenu i da se smanji rizik od dalje eskalacije”.

NASTAVITE ČITATI

list of 3 itemslist 1 of 3

Njemački mediji: Zapadni posrednici u Srbiju i Kosovo dolaze praznih ruku

list 2 of 3

Vučiću rečeno šta čeka Srbiju ako ne prihvati novi plan za Kosovo

list 3 of 3

Jakšić: Vučić srpskoj javnosti prodaje odluku o priznavanju Kosova

end of list

“Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost (dvije strane) za konstruktivan angažman kako bi se došlo do napretka na osnovu prijedloga (EU)”, rekao je Borrell.

Nakon niza napetosti između Srbije i Kosova srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak navečer da je plan za Kosovo koji su Washington i Brisel stavili pred Beograd postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Evropsku uniju, upozoravajući na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

‘Evropa je u ratu’

On je naglasio da su ga američko-evropski diplomati upozorili da će se Srbija u protivnom suočiti s prekidom procesa eurointegracija, ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i “sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu” koji će nanijeti velike štete Srbiji.

“Evropa je de fakto u ratu”, rekao je Vučić, dodajući da je zbog promijenjenih geopolitičkih okolnosti velika nervoza i zbog toga Zapad više ne želi tolerisati bilo kakvo iskakanje od onoga što su zapadni interesi .

“… žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan naravno i Srbija jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele“, rekao je Vučić.

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije još je iste večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”. Od tada traju tenzije dvije strane, često dolazeći do ivice sukoba.

Prema novom dokumentu Evropske unije podržan i od SAD-a, Srbija i Kosovo trebaju što prije normalizirati odnose. Premda se direktno ne spominje priznanje između dvije strane, u dokumentu se predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši