Vučić: Rečeno mi da će biti zaustavljene evropske integracije i investicije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata o dijalogu Srbije i Kosova, Beograd, 20. januar 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa evropsko-američkim timom diplomata o dijalogu Srbije i Kosova, Beograd, 20. januar 2023.Podijelite

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je evropsko-američki diplomatski tim preneo da će ukoliko ne prihvati francusko-nemački plan Srbija biti suočena sa zaustavljanjem evropskih integracija i investicija, kao i sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu.

“Morate da prihvatite ovaj plan, to mi je rečeno u drugoj rečenici”, rekao je Vučić.

Radi se o predlogu EU koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD, a koji je Beogradu i Prištini predstavljen u septembru i decembru 2022. godine.

Predsednik Srbije se 20. januara susreo sa evropsko-američkim timom diplomata u Beogradu, a nakon razgovora je izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji evropskog plana za normalizaciju odnosa Srbije i bivše pokrajine, Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti 23. januara uveče naveo da je francusko-nemački plan za rešenje spora između Srbije i Kosova, koji je postao plan Evropske unije, novi pregovarački okvir za Srbiju.

“Nama nema napretka ukoliko po tom pitanju ne sarađujemo”, rekao je.

Predsednik Srbije je naveo da je mogao da kaže evropsko-američkim diplomatama da neće da razgovara, ali je naveo da bi onda bilo pitanje nedelje kada bi Srbiji bio ukinut bezvizni režim sa Evropskom unijom.

Vučić je rekao da je to pre nekoliko dana bio “štap”, aludirajući na taktiku kažnjavanja i nagrađivanja.

“Verujem da će u budućnosti biti boljih vesti. Ja sam tražio razne stvari, podršku i pomoć Evropske unije”, poručio je.

On je podsetio da je Evropska unija najveći investitor i donator u Srbiji.

“I moramo da kažemo da ćemo uz Evropsku uniju dobiti 600 miliona evra granta za brzu prugu Beograd-Niš”, naveo je.

‘Nismo ništa potpisali’

Vučić je poručio da Srbija mora da razgovora i učestvuje u dijalogu i da nastavi svoj evropski put.

“Ništa nismo potpisali, samo smo suočeni sa činjenicma. Neće se dogoditi bilo šta ni danas ni sutra ni za mesec ili tri meseca. Kada budemo bili suočeni sa konačnim zahtevima izjašnjavaće se i Skupština Srbije i narod”, poručio je Vučić.

On je rekao da mora da se pokrene razgovor u okviru društva.

Najavljene konsultacije sa parlamentarnim grupama

Najavio je da će narednih dana započeti konsultacije sa parlamentarnim grupama u Skupštini Srbije i da može doći i do skupštinske rasprave ukoliko parlamentarne stranke to budu želele.

“Ako je izbor da imamo izolaciju i sankcije ovakve ili onakve, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija što mi je tri puta rečeno, ili ćemo da kažemo prihvatamo sve i odmah i Kosovo u Ujedinjenim nacijama, ja sam za put kompromisa, koliko je moguće boriti se”, poručio je Vučić.

On je rekao da je bitno da Srbi na Kosovu žive normalno, da ih niko ne hapsi, da deca idu u školu, da imaju lečenje.

On je izjavio da je svojim sagovornicima preneo šta je za Srbiju neprihvatljivo.

Vučić je ponovio da u samom planu nema eksplicitnog priznanja Kosova iako postoji implicitna obaveza da se Srbija ne protivi ulasku Kosova u Ujedinjene nacije.

Vučić je i nakon susreta sa izaslanicima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke i Italije rekao da je “po jednom važnom pitanju” iz plana pokazao “svu brigu i rezervisanost”.

Nije, međutim, precizirao o kom pitanju je reč, navodeći da o tome ne može da govori jer plan nije javan.

Vučić je 23. januara na konferenciji za medije ponovio da je protiv zamrznutog konflikta sa Kosovom i da je potreban mir sa Albancima.

“Važno da radimo na kompromisnom rešenju”, poručio je i dodao je da ne veruje da je to moguće sa režimom kosovskog premijera Aljbina (Albina) Kurtija.

Međunarodni izaslanici u Prištini i Beogradu o evropskom planu

‘Srbija na radaru jer nije uvela sankcije Rusiji’

Vučić je tokom obraćanja javnosti 23. januara rekao da je kompletan evropski kontekst promenjen nakon napada Rusije na Ukrajinu.

“Srbija je na radaru svima jer nije uvela sankcije Rusiji”, poručio je.

On je rekao da je napad Rusije na Ukrajinu postao jedan od najvećih problema za Srbiju.

Predsednik Srbije upoznao članove Vlade sa izazovima u vezi sa dijalogom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre obraćanja javnosti prisustvovao sednici Vlade Srbije o Kosovu. On je prema saopštenju Vlade upoznao ministre sa kako je navedeno, “izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi”.

Dogovoreno je i da predsednik, Vlada i svi organi izvršne vlasti rade “sinhonizovano i jedinstveno”.PROČITAJTE I OVO:Vučić na sednici Vlade o Kosovu zatražio od ministara punu posvećenost

Vučić je prisustvovao sednici Vlade na poziv premijerke Ane Brnabić.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine od Srbije. Zvanični Beograd ne priznaje nezavinost svoje bivše južne pokrajine. Međutim, pod pokroviteljstvom Evropske unije Srbija od 2011. godine vodi dijalog sa Kosovom o normalizaciji odnosa.

Taj dijalog treba da rezultira pravno obavezujućim sprazumom.

Komentariši