Vučić: Promijenjene geopolitičke okolnosti, najoštriji pristup Zapada do sada

Predsjednik Srbije izjavio je da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji.

Srbijanski predsjednik i lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je saradnicima da je spreman povući se ‘ako neko misli da može bolje’ riješiti spor sa Kosovom (Anadolija)

Published On 23 Jan 202323 Jan 2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u obraćanju građanima da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji.

“U dogovoru sa članovima Vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana videli prvu verzuju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko-nemačkog plana, koji više nije francusko-nemački plan, već mnogo više od toga”, rekao je Vučić u Predsjedništvu.

Dodao je da niko nije htio da govori o “kontekstu i okolnostima i onome sa čim se Srbija suočava”.

“Kada gledate neki papir uvek je lako da pronađete bezbroj zamerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili odušavljeni, već naprotiv. Međutim, važno je, razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao, a od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku. Upravo činjenica da su promenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je u defakto u ratu, ma šta god oni govorili”, rekao je Vučić.

Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu.

“I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan naravno i Srbija jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona, kompletan regionalno-evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko meseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajine – da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju”, naveo je predsjednik Srbije.

Rekao da je to zato što je Srbija “na radaru svima”, jer nije uvela sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je, kako je dodao, kosovski premijer Albin Kurti “izazivao” želeći da isprovocira da “uđemo u sukob i da Srbija bude kriva”.

Srbija ‘mora da prihvati plan’

Vučić je rekao i da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom “napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja EU, čak i onih pet koje nisu priznale Kosovo”.

Naveo je da su te zemlje glasale za plan, jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja Kosova. Plan je, dodao je, nezvanično, ali de facto postao novi pregovarački okvir.

“Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju”, rekao je Vučić.

On je naveo da mu je u razgovoru sa petorkom “u drugoj rečenici rečeno da moramo da prihvatimo plan i ako ga ne prihvatimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim merama koje će naneti štetu Srbiji”.

Dodao je i da Kosovo “traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO”, a kako bi izbjegla formiranje zajednice srpskih opština.

Ipak, rekao je da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rješenju te da ne vjeruje da je to moguće sa Albinom Kurtijem.

“Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup”, kazao je Vučić.

‘Njihova agenda je poraz Rusije’

Prema riječima Vučića, sada slijedi “velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština”, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

“Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa predsednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsednika, administraciju”, naveo je.

“Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad ZSO”, rekao je Vučić.

On je naveo da ga brine to što “ne postoji racionalan pristup rešavanju problema”, dodajući da je to primjetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

“Shvatio sam da je isteklo vreme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno”, rekao je Vučić.

On je istakao da “Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena”.

Sastanak Vlade

Vučić je danas na sjednici državne Vlade upoznao članove tijela sa situacijom, izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi, kada je riječ o Kosovu.

Rekao je saradnicima da je spreman povući se “ako neko misli da može bolje”, nakon što je partijski vrh naprednjaka u nedjelju navečer  “upoznao s pritiscima Zapada na Srbiju u vezi s Kosovom”, izvijestili su Vučiću bliski provladini mediji.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.552.0_en.html#goog_1776181636Play VideoDužina videa 03 minutes 40 seconds03:40Šta stoji u integralnoj verziji sporazuma o Kosovu?

Medijski izvještaji o Vučićevom najavljenom povlačenju mogu se tumačiti i kao stvaranje atmosfere u kojem Vučić treba povući korake koje od njega očekuju Washington i Brisel u pogledu Kosova, ali i usklađivanja s vanjskom politikom EU-a i uvođenja sankcija Rusiji,objavila je ranije Hina.

Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a, izjavio kako je Srbija spremna prihvatiti koncept evropskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

Evropski plan za Srbiju i Kosovo

To je novinarima posredno potvrdio i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekavši da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije”.

Prema medijskim napisima, sporazum između Srbije i Kosova ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se eksplicitno ne spominje međusobno priznanje, ali se navodi da Srbija neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije još je iste večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”. Od tada traju tenzije dvije strane, često dolazeći do ivice sukoba.IZVOR: AGENCIJE


POVEZANE

VIŠE IZ RUBRIKE BALKAN

POPULARNO

Komentariši