SAD “neće stajati po strani” ako neko ruši BiH, reagovao ruski ambasador

Autor:N1 BiH 23. jan 2023

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov poručio je američkom ambasadoru u BiH Michaelu Murphyju da “odbaci prijetnje i ucjene” i da pruži priliku državi da “bez spoljnih pritisaka i manipulacija” sama donosi odluke na osnovu “dogovora domaćih političara”.

Kalabuhov je rekao da će u tom slučaju političari u BiH biti i odgovorni
pred biračima i pred svojom savješću.

On je rekao da Murphyjeve izjave, koje je dao za “Srpskainfo”, spolja izgledaju lijepo, ali da je problem u tome što te tvrdnje opovrgavaju realni postupci SAD-a.

“Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti BiH, ali guraju u NATO. Oni govore o primatu slobodne trgovine, ali se svim silama bore protiv isporuke BiH ruskog gasa kao neprihvatljive energetske zavisnosti”, naveo je Kalabuhov.

Rekao je da SAD govore o slobodi govora, a “milione dolara troše na suprotstavljanje ruskom malignom uticaju, podmićujući novinare da pišu rusofobne materijale”, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

“Govore o demokratiji, ali uvode sankcije protiv nepoželjnih političara, pa čak i na lokalnom nivou pokušavaju da utiču na formiranje organa vlasti”, rekao je Kalabuhov.

On je ocijenio kao “apsolutno neprihvatljive” Murphyjeve riječi o Ukrajini.

Ruski ambasador je istakao da je više puta “objašnjavao razloge” ruske agresije, te da “nema potrebe da se američki ambasador poziva na međunarodno pravo, koje su SAD više puta gazile”.

“Nema potrebe manipulisati emocijama, govoreći o žrtvama ruskog bombardovanja nakon zločina koje kijevski režim, uz pomoć američkog oružja, čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući djecu i starce, nakon više orkestriranih provokacija”, rekao je Kalabuhov.

On je poručio da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da “SAD namjerno nisu pretvorile Ukrajinu u odskočnu dasku za rat sa Rusijom”.

“Ne bi je punile oružjem. Ne bi raspoređivale biolaboratorije. Obratile bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, što se u Kijevu čak i ne krije, nego se time ponose”, iznio je niz optužbi ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov tvrdi da SAD nastoje cijeli svijet uključiti u svoju antirusku kampanju.

“Samo pogledajte razmjere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blijede na pozadini onoga što se dešava u samoj Americi”, poručio je Kalabuhov koji je potvrdio da nema lični kontakt sa Murphyjem, ali je i naveo da je razlog za to što su “Vašington i njegovi saveznici namjerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika, te obesmislili rad Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma bez učešća Rusije”.

“Zapadni partneri su sami sebi zabranili komunikaciju sa ruskim ambasadorom, zanemarujući vjekovne tradicije diplomatije kao zanata i kao umjetnosti koje podrazumijevaju traženje i pronalaženje rješenja čak i za najzamršenije probleme”, ocijenio je Kalabuhov.

Američki ambasador u BiH Michael J. Murphy rekao je da od predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet.

“Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji”, rekao je Murphy za “Srpskainfo” i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.

Komentariši